Bog

Humor

Af (
2017
)

Anmeldelse

Humor af Stefan Kjerkegaard

11 jan.20

Forfatteren, der er forsker i Århus, skrev sin ph.d-afhandling om ordspil og litteratur. Til den skulle han studere humor, og det er den viden, han generøst øser ud over os.

Oplagt føres vi gennem de forskellige former for humor over blondinevitser, satire, grovkornet humor, ufrivillig komik og meget mere. Og det er faktiske meget interessant at se et dejligt emne systematiseret og på den måde blandt andet få forklaret, hvorfor vi både opfatter humor forskelligt og selv ser forskelligt på forskellige former.

Her er også konkrete eksempler på uenigheder om speciel satire. Et af de grovere i nyere tid er den tyske satiriker Jan Böhmermann, der var ved at skabe krise mellem Tyskland og Tyrkiet, da han blandt andet gjorde sig lystig over størrelsen på præsident Erdogans ædlere dele.

Kjerkegaard bygger meget på læsning af digteren Per Højholt og filosoffen Harald Høffding og deres behandling af humor, og han videregiver nogle af deres vigtigste pointer, men blandt andre selveste Sigmund Freud kommer også med indover.

Humor har også stor nytteværdi. Udover det jo hedder en sund latter og at galde ikke er godt for kroppen, påviser forfatteren også de samfundsmæssige værdier. Det er for eksempel både, at det kan give afløb for politiske frustrationer på måder, der flere steder er tilladt, selv om de samme ytringer sagt i alvor er forbudt, og at humor samtidig er med til at holde magthaverne lidt nede på jorden og minde os alle om, at vi ikke er ufejlbarlige.

Så her er både indsigt og platheder - i denne bog repræsenteret af Onkel Gunnar.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
53445306
ISBN
9788771249224
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer