Bog

Ro

Af (
2019
)

Anmeldelse

Ro af Iben Have

05 jan.20

Iben Have kommer flot rundt om begrebet ro, og det er en fornøjelse at få så meget viden på de obligatoriske 60 sider. Bogen er interessant og meget velskrevet, og den lever virkelig op til serietitlen 'Tænkepauser'.

Forfatteren er medieforsker ved Århus Universitet og har brugt et studieophold i San Cataldo-klostret i Italien til at filosofere over begrebet ro og formidle noget af den litteratur og forskning, der er om emnet.

Hun tager udgangspunkt i det nonneliv, der var på klostret, før det blev refugium for danske kunstnere og forskere og egentlig også i den ordnede tilværelse, stipendiaterne lever under nu om stunder. Det er ro som regelmæssighed og uforstyrrethed, der her er tale om, og det indbefattes i en af de tre betydninger, Den Dansk Ordbog giver på fænomenet: En form for hvile eller tilstand. En mental tilstand uden bekymring og nervøsitet, men derimod en følelse af harmoni eller afslappelse. Endelig kan ro betyde fraværet af lyd – stilhed i modsætning til støj.

Have går dog udover især den tredje betydning, da hun beskæftiger sig meget med lyde som ro. Det kan være den rare fornemmelse, man får, hvis han hører en lydbog læst op af fx Thomas Winding og det kan være afslappende musik. Overraskende for min generation er det, at studier har vist, at mange unge studerende finder ro ved lyden af caféstøj, da det for dem er genkendeligt og dermed tryghedsskabende.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
47391067
ISBN
9788771845891
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer