Anmeldelse
Overvågning af Anders Albrechtslund
- Log ind for at skrive kommentarer
Big Brother Is Watching You! og det er i den grad sandheden i dag og emnet for denne Tænkepause.
En definition på overvågning er den fokuserede, systematiske og rutinemæssige opmærksomhed på personlige forhold med henblik på at påvirke, lede, beskytte eller styre.
Bogen beskriver udviklingen især i Danmark fra det første overvågningskamera under stor mediebevågenhed blev sat op i Hobro i sommeren 1980 – og kort efter pillet ned igen – til nu, hvor ikke blot den fysiske overvågning via kameraer er en udbredt realitet, men hvor vi overvåges på nettet og overvåger os selv og hinanden.
Albrechtslund slår fast, at overvågning er en blivende realitet, så vi skal ikke diskutere, om den skal finde sted, men forholde os til, hvordan den bruges og bruger os. Den diskussion bliver man godt klædt på til med bogen, der stiller en række problemer op; ikke bare praktiske, men i høj grad etiske.
Han diskuterer blandt andet, om overvågning har nogen påviselig præventiv funktion på kriminalitet, og her er svaret langt fra entydigt.
Han diskuterer også vores trang til at overvåge os selv med alt fra selfiestang til skridttæller, og ikke mindst trangen til at dele vor overvågning med andre. Samt for eksempel de etiske grænser for, hvornår og hvor længe, vi kan udnytte de tekniske muligheder for at følge vore børn og måske ægtefællers færden. Hvor går grænsen mellem beskyttelse og udspionering? Og kan selvovervågning af fx vægt og blodtryk føre til en skadelig fokusering?
Der bliver også plads til at gennemgå kendte film- og bogeksempler på overvågning, så vi ikke skal bruge hele bogen på at tage stilling, men også kan få en hvilepause undervejs.
Brugernes anmeldelser