Bog

Ære

Af (
2020
)

Anmeldelse

Ære af Sasja Emilie Mathiasen Stopa

04 apr.20
AfPer Eilif Månson
Skribent

Er ære noget, vi forbinder med riddertiden og adelen, eller har det stadig en uerkendt betydning i dagens Danmark? Det bliver vi klogere på ved at unde os selv denne Tænkepause.

Stopa er teolog ved Aarhus Universitet. Med udgangspunkt i vielsesritualet, hvor vi lover at ære og elske hinanden, prøver hun at dissekere æresbegrebet – i håb om, at vi selv har styr på det med at elske.

Æren spillede en stor rolle i fortiden og gør det desværre stadig inden for visse kulturer, hvor tab af ære fører til fejder og mord.

Sidenhen, i Danmark og dele af den øvrige vestlige verden, har æren skiftet betydning til noget, man giver, især inden for adelen, og den betydning har overlevet til vore dage fx i forbindelse med tildeling af ordener og andre æresbevisninger. Vi har også æren med i meget af vores dagligsprog: æresport, tage æren for, ære være mindet osv.

Stopa gør os meget klogere på begrebet og dets udvikling ved at se på historien, hvor fx Martin Luther og Immanuel Kant hver for sig har haft stor betydning for nytolkninger af begrebet.

Det er en sproglig meget veloplagt Tænkepause, hvor forfatteren sørger for, at alle kan være med. Hvis du for eksempel ikke har helt styr på de islandske sagaer, har du måske set Viking eller Games of Thrones, og skal du have styr på ære og skam, henviser hun fx til Klovn.

Også de helt nye udviklinger er med, likes på facebook er en moderne måde at høste ære på, og begrebet ærekrænkelse har fået nye dimensioner med Metoo-bevægelsen.

Der er ikke mange undskyldninger for ikke at bruge en lille times eftertænksomhed med denne af omfang lille, men i indhold store, bog.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
47934494
ISBN
9788771849394
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser