Bog

Nationalitet

Af (
2019
)

Anmeldelse

Nationalitet af Michael Böss

09 nov.19

Tankevækkende tænkepause om nationalitet i lille velskrevet sag. 

I den fremragende serie, Tænkepauser, er det denne gang historikeren Michael Böss, der prøver at afgrænse, definere og diskutere nationalitet som begreb.

Begrebet dukker først op i 1807 i en fransk roman, hvor det betegner ”en indre følelse af at høre til”, og det er dermed ikke blot en betegnelse for, at et folk lever indenfor de samme grænser. Derfor taler vi også om nationalitetsfølelse, som er noget, man kan have og/eller dyrke i større eller mindre grad.

Nationalitet er ikke ens fra stat til stat, og Böss har forsket meget i kulturforskelle og for eksempel vores egen selvopfattelse over for andre kulturers syn på danskerne. Her er der pæne (eller mindre pæne) overraskelser at hente.

Nationalitetsbegrebet er ofte både brugt og misbrugt politisk, og det behandles også her – blandt andet værdidebatten om kanoniseringen af kulturen, der fandt sted for et godt årti siden. Böss kommer også ind på truslerne mod nationalstaten, blandt andet det faktum, at flere og flere med dobbelt statsborgerskab kan føle mere for deres oprindelige end nuværende hjemland. Et træk, der i høj grad også gælder for danske udvandrere.

En halv times tænkepause er slet ikke så ringe endda. Der bliver også plads til en god omgang om TV som nationalitetsfremmede foranstaltning fra 'Matador' til 'Bonderrøven'.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
47092221
ISBN
9788771848861
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer