Bog

Stuk

Af (
1962
)

Anmeldelse

Stuk af Herman Bang

02 jan.04

Hele handlingen er henlagt til København, konkret til skabelsen af Victoria Theatret og siden hen dets totale deroute.

Dette år udgav Gyldendals forlag en samling avisartikler, skrevet af Herman Bang under en rejse ”Rundt i Landet” som bogens titel angiver. Her udviser Herman Bang en tiltro til den voksende industrialisering i de fremvoksende byer, ligesom han tilbageviser frygten for ”den jyske bevægelse”. Artiklerne blev skrevet i 1904, altså 17 år efter han udgav den skelsættende roman i sit betydningsfulde forfatterskab: 'Stuk'.

Bogen er et mesterværk, en klassiker, som er blevet gennemanalyseret af mange kompetente litterater siden.

Hele handlingen er henlagt til København, konkret til skabelsen af Victoria Theatret og siden hen dets totale deroute. Der er et utal af personer og sceneskift. Bangs ærinde er at fortælle om det falske og hektiske liv, der leves i skyggen af en opblæst højkonjunktur, som præger livet og menneskene i København i slutningen af 1880’erne.

De mange personers syn på verdensstaden København dukker hele tiden frem i de mange sceneskift. Optimismen er fremherskende i begyndelsen, hvor et konsortium poster penge i teatret: ”Der er jo ingen provinser mere. Der er kun et eneste stort København, det hele…” Teatrets første succesfulde forestillinger fejres med sold i Tivoli. Den opløftede og eventyragtige stemning der dølger henover Tivoli (dengang som nu) i sommernætterne emmer af vellyst og optimisme. I festrus lyder det: ”Et leve for det nye København”.

De nærmeste store byer: Odense og Århus” er rene forstæder til det nye København”. Der er højt til himlen i det københavnske liv, og der bliver festet og danset.

Men det festlige København er falsk og fordærvet: Facaden holder ikke, og Bang er præcis, når han skærer ind til den råddenskab, der har skabt det nye København. Og det er ikke kun råddenskaben i den kunstigt skabte økonomi, det er tillige råddenskaben i kulturlivet og i menneskenes sind.

Berg er det nærmeste man kan kalde en hovedperson, og han portrætteres som et ufuldstændigt menneske, der ikke formår at elske den kvinde, som han kunne have fået. Han har ikke evnen til at være ægte og give sig hen, og samtidigt er Berg et billede på København. København er blevet ”et paradis for gøglere”: tant og fjas uden moral. Ved en sidste samtale med Berg drages nederlaget ved Dybbøl ind: ”denne menage er ikke andet end saarfeberen fra Dybbøl”.

På trods af den pessimistiske grundtone er de mange detaljerede beskrivelser af gaderne i København sanselige og rammende, som gik man dér i 2004.

Gyldendal, 1996. – 224 sider. (Gyldendals tranebøger)

Bogdetaljer

Secondary title
Gyldendals tranebøger
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
00140872
ISBN
9788702307955
Antal sider
223

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer