Bog

Spurvenes sky

Af (
2005
)

Anmeldelse

Spurvenes sky af Takashi Matsuoka

26 okt.16
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Storslået  historisk drama fra et Japan midt i  brydningstiden mellem det traditionelle Japan og den begyndende indflydelse fra omverdenen.

Var du vild med romanen 'Shogun' af James Clavell eller filmen af samme navn, vil du bestemt også nyde Takashi Matsuokas debutroman, selv om det efterhånden er ti år siden, den udkom på dansk.

”I tre hundrede år har vi ført os selv bag lyset ved at dyrke sværdet, mens de har haft travlt med at være effektive. Selv deres sprog er mere effektive. Derfor også deres tænkning. Vi er så vage. Vi stoler for meget på det underforståede og det uudtalte.”

Ordene bliver udtalt af Genji, fyrste af Akaoka og overhovedet for Okumishiklanen, og de er rettet mod Haiko, som er geisha og Genjis elskerinde.  Året er 1861 og Japan, som tidligere har været en fuldstændigt lukket land, er nu tilgængeligt for blandt andre amerikanerne, englænderne og hollænderne.

Fyrst Genji, som tilhører en ikke særlig betydningsfuld klan, har den egenskab, at han er i stand til at spå om fremtiden, og han har bl.a. set at hans liv vil blive reddet af en udlænding.

Nytårsdag 1861  ankommer et skib til Edo  - senere Tokyo –  om bord er tre amerikanske missionærer, og de bliver budt velkommen til Japan af Genji, selv om mange er forfærdede og meget  vrede over hans kontakter med de fremmede. På havnen bliver der begået et attentat imod Genji, men den ene missionær bliver ramt i stedet, og han dør. Genji tager sig af de to andre missionærer, Emily, som er flygtet fra USA af personlige grunde og Stark, som nok giver sig ud for at være missionær, men han er bevæbnet og meget ferm til at skyde, og han har da også en helt anden grund til at komme til Japan end at prædike kristendom.

Japan er på den tid præget af krige mellem de forskellige klaner,  og kampen om, hvem der skal være shogun. Genji er  et eftertragtet mål., og derfor beslutter han sig for at flygte fra Edo sammen med sine nærmeste og mest trofaste samuraier og de to missionærer, og søge tilflugt på sin families borg. Men rejsen dertil bliver  farlig, de bliver overfaldet af samuraier, og det er svært af blive klog på, hvem der er ven eller fjende. Er Haiko tro mod Genji, eller er hun i virkeligheden spion for shogunen - og ved Genji det? Elsker de hinanden eller er det hele et spil?

Romanen er meget velfortalt, Matsouka kender sit stof og han får fortalt en historie, som er fyldt med spænding med drabelige og blodige slag, men også en roman fuld af  poesi og kærlighed og humor.

'Spurvenes sky' fik en efterfølger i  2007, 'Stilhedens tårn', hvor Genjis profetier og spådomme falder på plads.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Faustnummer
25891333
ISBN
9788777147524
Antal sider
398

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser