Bog

Skyggefamilie

Af (
2010
)

Anmeldelse

Skyggefamilie af Miyuki Miyabe

16 feb.10

God gammeldags mordgåde.

Den midaldrende Tokoroda og hans unge smukke elskerinde findes bestialsk myrdet, hver for sig, men selvfølgelig er der anledning til at tro, at mordene hænger sammen.

Under sagens grundige efterforskning finder politiet ud af, at Tokoroda levede et sært dobbeltliv. På internettet havde han nemlig en virtuel familie med kone, datter og søn. Udover at mødes på et privat site mailede familien også heftigt sammen, ligesom de mødtes i virkeligheden.

Nu samles trådene i forhørslokalet. Hvem myrdede Tokoroda og hvorfor? Kriminalbetjentene har i 11. time fået en ide, der måske kan afsløre morderen på snedig vis. På den anden side af forhørslokalets envejsglas placeres Tokorodas teenagedatter, så hun kan følge afhøringerne af farens skyggefamilie. Forestillingen kan begynde.

Kan man være sin familie utro? Tokoroda var det, og dette intense forhold og engagement i et online rollespil skaber selvfølgelig jalousi. Mordgåden i ’Skyggefamilie’ er hverken indviklet eller svær gennemskuelig, men det er også tydeligt, at historiens suspense skal findes i motiverne.

Samfundskritikken skæres tydeligt ud i pap: familiekulturen smuldrer i et Japan med 14 timers arbejdsdag og ingen tid til det nære.

På trods af, at moderne teknologier som internettet og dets mange muligheder er en del af romanens plot, virker den alligevel utidssvarende. De sociale medier på nettet har udviklet sig kraftigt i de år, der er gået, siden bogen blev skrevet, og det vist også ret sjældent, at man i dag oplever en teenager kræve "oprejsning".

Sproget er lidt klæbrigt og klichefuldt. Romanens socialpsykologiske pointe vil overvejende tiltrække læsere, der ikke hungrer efter action, men som sætter pris på et roligt tempo og et psykologisk portræt.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Oversætter
Thomas Høy Davidsen
Faustnummer
28084811
Graphic
Henriette Mørk, Imperiet
ISBN
9788711431740
Antal sider
225

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer