Bog

Macbeth

Af (
2018
)

Anmeldelse

Macbeth af Jo Nesbø

16 mar.18

Shakespeare nyfortolket af en af verdens bedste spændingsforfattere. Den dystre og sorte historie om magt og begær er på elegant vis transformeret til en hårdkogt politiroman.

Bogserien ’Shakespeare i et nyt årtusind’ er med dette bind nået til den syvende bog i rækken. Prominente forfattere som Ann Tyler, Margaret Atwood og Tracy Chevalier har tidligere bidraget til serien, men at lade en velkendt krimiforfatter som Nesbø fortolke Shakespeare er intet mindre end et scoop.

Jo Nesbø er en velkendt og anmelderrost forfatter, som vel næppe behøver nærmere introduktion. Nesbøs serie om politimanden Harry Hole er udkommet i hele verden, og historien ”Snemanden” er nu også for nylig blevet til en film. Shakespeares Macbeth handler om kampen om den skotske kongetrone, mens Nesbø lader sin historie foregå i 1970’erne, hvor det er blevet til kampen om den magtfulde politimesterstol.

Scenen for den grumme og blodige historie er en europæisk storby præget af forfald, forbrydelser, korruption og narko. Byen styres af to rivaliserende bander, de rockerlignende Norse Riders og den mystiske Hekate, som mere eller mindre uhindret og beskyttet af det korrupte politi og politikere kan styre salget af stoffer. Byen har netop fået en ny politimester, Duncan, som i modsætning til den gamle, virker hæderlig og med gode intentioner, og enkelte af de ledende politifolk, deriblandt lederen af Indsatsstyrken Macbeth, virker parate til at gøre et seriøst forsøg på at få byen på fode igen.

Begivenhederne sættes i gang af en mislykket mission mod Norse Riders og drabet på den tidligere korrupte chef for OrgKrim. Både Macbeth og hans ven Duff er interesserede i stilingen, men det bliver Macbeth, der mod alle odds bliver udpeget.
Macbeths kæreste, Lady, som leder et casino i byen, har dog yderligere planer for sin elsker. Macbeth overtales til at dræbe Duncan, men det stopper ikke her. Vold avlermere vold, og snart må Macbeth iværksætte flere drab og drabsforsøg også mod sine nærmeste venner for at bevare magten. Nogle få af dem undslipper dog, og de forsøger at gribe ind mod den mere og mere paranoide og magtliderlige mand. Og i baggrunden lurer Hekate med sin helt egen dagsorden.

På trods af den bundne opgave med at omskrive Shakespeare, har Nesbø endnu en gang begået et brag af en spændingsroman, som sagtens kan stå alene uden kendskab til forlægget. Historien er først og fremmest voldsomt spændende, grum, sørgelig og melankolsk, men levner også plads til menneskelige aspekter som had, kærlighed, magt, afhængighed, misbrug og meget mere, og så er det nærmest genialt at lade historien foregå i 1970érne i en trøstesløs mørk storby. Beskrivelserne af de implicerede aktører, som stort set alle bærer rundt på fortidens synder og traumer er mesterlige og gør virkelig indtryk.

Denne roman og Nesbøs øvrige kan ikke anbefales nok.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
53995179
ISBN
9788771469271
Antal sider
505

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer