Anmeldelse

Politi af Jo Nesbø

11 jun.13
AfArne Larsen
Skribent

Harry Hole blev skudt i ’Genfærd’, og det helt afgørende spørgsmål i dette 10. bind er naturligvis, om han overhovedet er med? Jo Nesbø leverer igen en fantastisk krimi.

Tre politimænd findes dræbt på gerningsstederne for uopklarede drab, hvor de var en del af opklaringsstyrken. Politiet står fuldstændig på bar bund uden spor, beviser, mistænkte eller motiv. En lille gruppe af politifolk, som Harry Hole i tidligere tilfælde arbejdede tæt sammen med, prøver at gå nye veje i efterforskningen, men der er én, de savner i deres midte: Harry Hole.

Samtidig ligger en mand i koma på en afsidesliggende hospitalsstue. Ingen ved, om han nogensinde kommer til bevidsthed igen, men han bliver døgnovervåget af politiet, som har en del at spørge ham om, hvis han skulle vågne. Eller det mon Harry Hole? Mere skal ikke røbes her, men forfatteren har denne gang næsten overgået sig selv i at lokke læseren på afveje.

Nesbø har endnu en gang begået et brag af en spændingsroman, og i mine øjne rangerer han helt klart som en af de absolut bedste indenfor genren. Historien er først og fremmest voldsomt spændende og næsten mere grum end sædvanlig, men den levner også plads til menneskelige aspekter som had, kærlighed, magt, afhængighed, misbrug og meget mere, og endelig er den helt sin egen i kraft af den fascinerende og vedkommende hovedperson, som måske, måske ikke optræder i fysisk form.

Tonen er denne gang temmelig dyster, og beskrivelsen af korruption og magtmisbrug indenfor politiet egne rækker spiller en væsentlig rolle, men det føjer blot endnu en dimension til et helt igennem fremragende produkt. Som sædvanlig er historien indviklet og overraskende. Fokus skifter hele tiden mellem alle de forskellige personer, og bedst som man tror, at nu har man fået styr på begivenhederne, drejes handlingen lige i endnu en uventet retning. Det hele hænger dog perfekt sammen, og man kan ikke andet end lade sig rive med.

Og hvor er vidunderligt at læse en krimi, der tager sig god tid til at kæle for detaljerne, og som desuden er yderst velskrevet. Beskrivelserne af de implicerede aktører er mesterlige og gør virkelig indtryk. De varmeste anbefalinger altså, om end det helt klart vil være en fordel af have læst forrige bind.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
29978891
ISBN
9788770539791
Antal sider
526

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser