Bog

Rotteøen - og andre fortællinger

Af (
2021
)

Anmeldelse

Rotteøen

20 dec.21
AfMette Balle Christensen
Skribent

Fem tankevækkende og anderledes spændingsfortællinger spiller på en meget aktuel frygt i verden af i dag.

I et post-pandemisk og dystopisk USA befinder to gamle venner, Will og Colin, sig på toppen af en skyskraber. De venter på den helikopter, der vil føre den ene af dem ud på det skib, der vil sikre ham og hans familie overlevelse. Deres venskab er stærkt, men kan det holde til, at den enes søn har kidnappet den andens datter?

I en ikke defineret fremtid bryder en ny dødelig kønssygdom, Hadesitis, ud i Afrika og spreder sig til resten af verden. Et forskerteam arbejder på en kur og har allerede gode resultater med at forlænge livet hos nogle patienter. En af forskerne opdager, at medicinen måske også kan bruges til at opnå evigt liv, men der viser sig desværre også at være en del bivirkninger.

To unge mænd, Peter og Martin, er på rejse i Spanien. En dag redder den ene af dem en ung kvinde, Miriam, fra at drukne. Både Peter og Martin forelsker sig i Miriam, og hun bliver årsagen til, at de to unge mænd begynder at lyve for hinanden. Peter er meget optaget af tanken om paralleluniverser, og da Martin pludselig skal identificere et lig, som han ikke havde forventet at se, bliver han tilbøjelig til at give Peter ret.

Den stenrige Emerson Abbott har købt og er flyttet til en slangefarm i Afrika. Hans søn Ken, der aldrig har haft respekt penge, men spenderet dem til højre og venstre, har pludselig givet udtryk for, at han gerne vil være med til at drive farmen. Emerson tager imod ham med åbne arme og går i gang med at lære ham om slangegifte og forskellige sera, der bruges ved slangebid, men Ken er måske ikke helt så interesseret i at lære, som hans far havde håbet.

I den sidste historie møder vi psykologen Lukas Meyer, som hjælper sine patienter via hypnose. Men arbejdsdagene på klinikken er korte, for Lukas har et bijob. Han arbejder som lejemorder for de rige karteller i Milano. I Milano lever en del af at være lejemordere, og der er derfor stor konkurrence mellem dem. Derfor kommer det ikke bag på Lukas, da han en dag bliver angrebet af sin modstander, Gio Greco, som Lukas desuden også har trådt over tæerne ved at stjæle han kæreste.

Spændingskurven i historierne er ikke høj, men uhyggen ligger som en underlæggende grundtone hele tiden. Jo Nesbø spiller i denne samling af fortællinger blandt andet på den frygt, der findes i vores samfund lige nu. Hvilken betydning får pandemien for vores verden, som vi kender den, og kan vi stole på medicinalindustrien, når de siger, at de har styr på udviklingen af nye vacciner og andre lægemidler? Også historien om de unge mænd og paralleluniverser puster til dialogen om vores verden. For er der mere mellem himmel og jord, end vi ved og kan se med det blotte øje?

De sidste to fortællinger i bogen er mere klassiske historier, der kredser om menneskets etik og moral, og uhyggen stiger lige et par grader her, hvor handlingen læner sig mere op ad et realistisk setup.

Fortællingerne er velskrevne og selvom længere spændingsromaner kan give mulighed for et større persongalleri og mere suspense, kan disse lidt kortere fortællinger bestemt også noget – man når fx hurtigere til den forløsning det er, at få plottet afsløret.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
61576827
ISBN
9788770075398
Antal sider
0

Tema

Tema

Norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser