Bog

Midnatssol

Af (
2015
)

Anmeldelse

Midnatssol af Jo Nesbø

27 okt.15

Hvad sker der, når den stærke bliver svag? Indtrængende same-western, hvor suveræne Nesbø fortsætter sin seneste trend med sympatiske kriminelle helte.

Jo Nesbø er med rette verdensberømt for sin prægtige 10 binds krimiserie om den kontroversielle men geniale politimand Harry Hole. På det seneste har han elegant vovet sig over på den anden side af loven og har valgt sympatiske men svage kriminelle helte, fx i ´Headhunterne´ og ´Sønnen.´ `Midnatssol´ er anden del hans to-bindsserie, der startede med `Blod på sneen´, om hver sin kiksede lejemorder, der kommer på tværs af den frygtede mafia- og narkoboss Fiskeren i 1970’ernes Norge. Bøgerne hører tematisk sammen men kan læses selvstændigt.

'Midnatssol' begynder på traditionel western-vis med en "man on the run", der kommer til en øde by. Pusheren, pengeopkræveren og den formodede lejemorder Jon Hansen har snydt og stjålet fra Fiskeren og er desperat flygtet langt nordpå til en samisk landsby. Han regner ikke med at overleve længe!

Jeg blev uundgåeligt draget af den tænksomme Jon med den dybe livssmerte og selvforagt, der kan takke sit misbrug og sit store hjerte for, at han er landet i lort til halsen. Faktisk skyldes Fiskerens fortørnelse, at han har faket et lejemord, fordi han meget upraktisk hidtil slet ikke har kunnet få sig selv til at dræbe – ikke engang i selvforsvar! Oslo-boen tvinges straks til at forholde sig til den barske natur, vilde samiske skikke og stærk kristendom.  En 10-årig kvik dreng knytter sig til ham og forsøger sammen med sin smukke, religiøse mor at hjælpe ham. Den voldelige far og ægtemand er forsvundet på havet, og hun appellerer direkte til Jons veludviklede beskytterinstinkt. Den gensidige tiltrækning bliver stadigt mere intens, men Fiskerens kompromisløse folk er lige i hælene.

Hørt før? Ja egentlig er handlingen ganske banal, men Nesbøs spændingsbøger er på magisk vis altid suveræne romaner. Han holder ubesværet et højt spændingsniveau i stadig fremdrift, hans formuleringer er skarpe og koncise og hans personer fyldt med nuancer og nerve. Han graver ganske enkelt et spadestik dybere end de fleste.  Meget betegnende er det ikke så meget det, der faktisk sker, der fascinerer – selv om plottet er både fængende og overraskende – men lige så meget den måde, han lader sin hovedperson reflektere over tilværelsen på. Behændigt blander han humor, naivitet, filosofi, religiøse overvejelser og stærke naturbeskrivelser i en smuk inciterende cocktail. Jo Nesbø er en af mine yndlingsforfattere. Helt ærligt må de fleste andre spændingsforfattere inderligt misunde ham hans umiskendelige litterære touch. Der skal så gode spændingsnavne som Håkon Nesser, Arne Dahl og Åsa Larsson til at matche hans høje niveau. 'Midnatssol' får hermed min varmeste anbefaling – også til alle, der normalt takker nej til en thriller. 

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
51943554
ISBN
9788771464108
Antal sider
225

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer