Bog

Dukkernes liv

Af (
2023
)

Anmeldelse

Dukkernes liv

21 nov.23

Smuk queer science fiction bygger på eventyret om Pinocchio.

Romanen fortæller historien om Gio, som er opfinder og androide, og hans menneskesøn Vic. De bor langt inde i skoven væk fra "De Elektriske Drømmes By" og dens magthavere. Sammen med dem bor også to robotter, som Vic har reddet fra en lokal skrotplads – Rambo, en neurotiske og kærlighedshungrende lille støvsuger og Frøken Skrap, en sociopatisk droid, der ved alt om medicin. 

Truppen lever et stille liv, indtil den dag, Vic finder resterne af en morderiske android, HAP, i skrotbjerget i udkanten af skoven. I et forsøg på at reparere Hap skærer Vic sig, og via sit blod advarer han uforvarende Øvrigheden, som derefter kommer og henter hans far for at tvinge ham til at arbejde for dem i byen igen. Derfor begiver Vic og hans venner sig ud på en rejse, som blandt andet tager dem ind i maven på den mekaniske kæmpehval for at redde Gio. Det bliver en rejse, der bringer dem langt væk fra deres idylliske liv og dybt ind i et dystopisk cyberpunk mareridt.

Kunsteventyret ’Pinocchio’ fra 1883 er genbesøgt og genfortalt adskillige gange både i bogform og som film. I 2022 udkom Guillermo del Toros Oscar-vindende animationsfilm, og nu har også TJ Klune fortolket og tilpasset eventyret og forvandlet det til sit eget. Forfatteren blander den grundlæggende historie om Pinocchio med en post-apokalyptisk fremtid med androider, som udforsker uskyld i en mørk verden, og kommer med et bud på, hvad der gør os til mennesker. Han bringer desuden de centrale elementer fra det originale eventyr ind i sin historie; den ensomme opfinder, hvalen, Den Blå Fe og den omrejsende mand.

Klunes historie viser kærligheden mellem den brogede elskelige flok droider og Victor. Romanen indeholder masser af humor, særligt i dialogerne mellem Rambo og Frøken Skrap. Victor fungerer som lyset i mørket, og romanen indledes med, at to mennesker kommer løbende ud af skoven på flugt. Kvinden kaster det lille barn, som hun har i armene, i favnen på Giovanni og tigger ham om at beskytte den lille dreng, der bliver hans søn.

Det er en varm og romantisk historie, men lige så meget en fortælling om en mørk, dystopisk verden med folkedrab og fascisme. Romanen henvender sig til alle over 12 år og indeholder "det hele."

Bogdetaljer

Forlag
Memoris
Oversætter
Poul Henrik Westh
Faustnummer
137322544
ISBN
9788775870301
Antal sider
445

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer