Anmeldelse
Swarta og blodskyggernes forbandelse
- Log ind for at skrive kommentarer
Spændende, velskrevet og lærerig! Varbergs fortælling om Swarta er en slags jernalder-kinderæg med ingredienser af højeste kvalitet.
Swarta med de dybsorte øjne er førfødt. Nok er han teutonernes konge Aslaks førstefødte, men sammenlignet med sin tvillingebror er han skravlet og syg og bør kastes i mosen som ofring til Njord. Han opfostres i stedet hos Midir, gode for Odin, som ved at skæbnen har planer for Swarta. Tvillingebroren Harja vokser op som kongesøn, men de to meget forskellige drenge finder alligevel hinanden for en kort bemærkning, inden de ved et enkelt overmodigt fejltrin påkalder sig blodskyggernes vrede.
Swarta sendes langt væk til Nordfolket som fredsgidsel, forrådt af sine egne og endda af sin bror, men i sit nye land oplever han endelig at blive behandlet som den kongesøn, han faktisk er. Men hvem kan han egentlig stole på, og hvordan skal de mange åndesyn og forudsigelser om hans liv egentlig forstås?
Jeanette Varberg er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet og anerkendt som formidler og forfatter til særligt bøger for voksne om Danmarks historie. Med ‘Swarta - Blodskyggernes forbandelse’ kan vi håbe på, at hun vil fortsætte med også at skrive for børn og gerne mere om Swarta. Historien er spændende, jeg var hooked fra allerførste side og kunne faktisk ikke lægge den fra mig. Samtidig er det en fornøjelse at føle, at man får en masse viden som gave undervejs uden på nogen måde at blive belært.
Vi befinder os med Swarta i jernalderen, i det vi nu kender som Midtjylland, lige på det tidspunkt hvor de gamle guder er ved at blive fortrængt af de nye guder, for eksempel Odin. Hidtil har det været normalt af ofre mennesker i mosen, men den skik er på dette tidspunkt ved at være udryddet. Historien om Swarta foregår dermed i en brydningstid i Danmarks historie. Den indeholder selvfølgelig en hel del historiske udtryk fra jernalderen, som vil være ukendte for de fleste, men de giver mening i konteksten og ødelægger ikke flowet i fortællingen.
Der er en glimrende oversigt over navne, steder og begreber bagest i bogen, som bidrager med rigtig meget viden. Jeg blev overrasket over, hvor meget af fortællingen der er baseret på virkelige fund; blandt andet er Swartas navn indridset i et skjold fundet ved Skanderborg. Bogen er gennemillustreret med dramatiske akvareltegninger af Peter Bay Alexandersen. 'Swarta og blodskyggernes forbandelse' kan læses af børn fra ca 10 år, som interesserer sig for historie, men er lige så meget til dem, som er vilde med fantasy eller mytologi.
Brugernes anmeldelser