Redaktionen har inviteret fire danske forfattere til en aften om psykisk skrøbelighed under litteraturfestivalens tema om lidelse og litteratur. Oplev dem i Aarhus eller via Instagram Live.
Torsdag den 16. juni kan du opleve nogle af Danmarks bedste forfattere i samtale med Litteratursidens redaktion om et af festivalens temaer "Lidelse og litteratur". Læs programmet for aftenen her. Hvis du ikke befinder dig i nærheden af Aarhus, kan du livestreame eventet over Instagram.
Redaktionen har inviteret Søren Ulrik Thomsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peter Øvig og Liv Nimand Duvå, og her kan du læse, hvorfor vi netop har valgt dem:
Chefredaktør Lise Vandborg:
Jeg ser frem til at interviewe Søren Ulrik Thomsen - en forfatter som sidste år kunne fejre sit 40 års forfatterjubilæum med ’City Slang’. Efter at have læst hans digte i mere end 30 år, er det noget helt særligt at læse hans personlige historie i essayet Store Kongensgade 23, ikke mindst om hans mors psykiske sygdom og hvordan hun kom på den anden side af den. Samtidig rummer essaysamlingen mange fine refleksioner over tiden og døden, som er genkommende temaer i hans digte, ikke mindst i ’Hjemfalden’, som har en særlig plads i mit hjerte.
Temaredaktør Britta Riis Langdahl:
Jeg glæder mig til at tale med Anne Lise Marstrand-Jørgensen til LiteratureXchange. Hun er aktuel med sit personlige essay Jeg læner mig mod verden. Her reflekterer hun over, hvordan skrivning på en helt særlig måde har forbundet hende med verden. Vi skal blandt andet tale om, hvordan litteraturen kan være det stærke holdepunkt, når psyken indeholder både lidelse, sårbarhed og styrke. Anne Lise Marstrand-Jørgensen har gennem to årtier udgivet en imponerende række romaner om markante historiske personer, hvor hun skriver sine fiktive personer lyslevende frem og når dybt ind i menneskets psyke.
Anmelderredaktør Barbara Rugholm:
Peter Øvig bidrager med viden, åbenhed og aftabuisering af psykisk sygdom. Hans seneste bog Jeg er hvad jeg husker handler om hans egne depressioner og behandlinger med elektrochok, men også om andres erfaringer med den forkætrede behandlingsform.
Øvig dokumenter elektrochokbehandlingens historie, diskuterer den menneskelige erindring og fortæller sin egen personlige sygdoms- og omvendelseshistorie. For forfatteren, der har oplevet elektrochokbehandlingen som et mirakel, har det været en lang proces i kamp med sine tidligere antipsykiatriske holdninger.
Bogen er både bevægende og vigtig, og rigtig mange vil have glæde af at læse med, ligesom debatten om den psykiatriske behandling kan tåle langt flere nuancerer.
Digital redaktør Nadja Agerbak:
Mødrenes hus er en bog jeg havde lyst til at smække i, men som jeg slugte på et par timer. Uudholdelig, næsten fysisk ubehagelig at læse og samtidig helt umuligt at stoppe med. Romanen handler om et traumatisk fødselsforløb, tabet af kontrol over sin egen krop og om at eftertragte nærvær og fællesskab. Det er medrivende eksploration og bevidsthedsudvidende tænkning på én gang, og det er altså sjældent. Men ikke hos Liv Nimand Duvå. Det er en roman til vores tid, og jeg kan næsten ikke vente med at tale med hende om den.
Litteratursidens redaktion byder velkommen til en aften i Aarhus, som stiller skarpt på psykisk skrøbelighed og en vifte af andre tematikker i fire markante forfatterskaber. Den internationale litteraturfestival LiteratureXchange afholdes frem til søndag den 19. juni. Den byder på et potpourri af store oplevelser og horisontskabende litteratur fra både det store udland og Danmark.
Kommentarer