Som bekendt er den danske sommer en uforudsigelig størrelse, men uanset om solen skinner eller regnen står ned i stænger, er der garanti for læsevejr.
Mennesket og Maskinen: Frankenstein af Mary Shelley
'Frankenstein' er en roman til alle tider, der fortæller om menneskets forhold til teknologi. I en tid domineret af fremskridt inden for kunstig intelligens, er dens temaer om ansvar, skabelse og kontrol endnu mere relevante.
Ligesom medicinstuderende ved SDU læser skønlitteratur for at udvikle empati, kunne 'Frankenstein' være en læringsressource for fremtidens teknologiske skabere. Den er en påmindelse om, at vi må tage ansvar for vores teknologiske fremskridt og deres potentielle konsekvenser.
- Lån bogen på lydbog på eReolen
Queer og Introspektiv: Tiden er en mor af Ocean Vuong
‘Tiden er en mor’ er mere end bare en efterfølger til Vi er kortvarigt smukke her på jorden. Digtsamlingen trækker tråde tilbage til romanen, men den står stærkt på egne ben.
Disse digte udspiller sig ud af sorg over hans mors død, men Vuong formår at behandle emnet med en nødvendig blanding af poesi, ærlighed og skønhed.
Vuong bruger også digtene til at konfrontere de komplekse spændinger ved at være en anerkendt queer vietnamesisk-amerikansk digter i den amerikanske forlagsbranche, hvilket er mesterligt illustreret i digtet "Ikke engang". Her beskriver Vuong, at hans personlige historie og erfaringer bliver set som “litterær valuta”.
- Lån den engelske lydbog på eReolen
Nice fact: ‘Vi er kortvarigt smukke her på jorden’ er ved at blive filmatiseret.
Den nye klimaforkæmper: Trold af Rasmus Daugbjerg
Rasmus Daugbjerg vender op og ned på vores forståelse af folkeeventyret og introducerer os for en moderne fortolkning af den mytiske skikkelse, vi har kendt i århundreder: Trolden som litteraturens nye klimaforkæmpere.
Trolden er tildelt en vigtig opgave: At hævne menneskehedens udnyttelse af naturen. Trolden står som en skarp kontrast til den magtbegærlige Konge, som repræsenterer kapitalismens destruktive grådighed. Det skaber et intensivt og tankevækkende drama, hvor menneskene står i midten, klemt mellem disse to magter.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen
Feminisme i kapitalismen: Samling af Natasha Brown
I Natasha Browns 'Samling' bliver vi præsenteret for en skarpt skåret, intellektuelt kompleks og provokerende fortælling om en ung, sort kvinde, der navigerer i de udfordrende farvande af race og køn i Storbritanniens finanssektor.
Hovedpersonen befinder sig i en privilegeret position i bankverdenen, en sektor hun beskriver som "den eneste farbare vej opad", men denne position kommer med sine egne udfordringer. Hun forventes at være virksomhedens ansigt for diversitet. Hvordan påvirker det hende at være en del af en verden, der reducerer hende til et objekt og en repræsentation frem for at se hende som individ?
‘Samling’ er en dybt feministisk og påtrængende aktuel bog, der udfordrer os til at reflektere over de skjulte dynamikker i vores samfund.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen
Denne bog taler alle om lige nu: Nye balancer af Caspar Eric
Caspar Eric er en poetisk kraft, der formår at skabe stærke emotionelle billeder, der fanger hjertet og sindet. Som eksempelvis titlen ‘Nye balancer’ som henviser til New Balance-skoene, som slides hurtigt på grund af Erics handicap, cerebral parese.
Caspar Eric har ramt plet med denne bog. Han har skrevet noget, der er både øjenåbnende og indsigtsfuldt, og jeg tør godt sige, at det er hans hidtil bedste værk.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen
Klasseskel: Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata
Keiko Furukura har viet sit liv som løsarbejder i en døgnkiosk, hvilket på mange måder udfordrer samfundets normer og idealer, især for kvinder. Vi ser hvordan Keiko navigerer i et samfund, hvor det at være anderledes kan være en stor udfordring, men også en vej til selvforståelse og accept.
Murata udforsker ikke blot kvinders udfordringer i at passe ind i samfundet, men også de strukturelle klasseskel, der gør det svært for mange at bryde ud af de forventede roller og stier i livet.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen
Bogen bag filmen + 50 års jubilæum for fri abort: Hændelsen af Annie Ernaux
Annie Ernaux bruger den autentiske, knivskarpe stil, hun er kendt for, til at tegne et råt og usminket billede af den traumatiske oplevelse, det blev for hende at gennemgå en illegal abort i Frankrig i 1960'erne. Med sit indblik i en mørk side af kvindens rettigheder, giver bogen en dyb forståelse og empati for hovedpersonen, der kun forstærkes ved at se filmatiseringen af bogen.
I filmatiseringen af 'Hændelsen', indfanger skuespiller Anamaria Vartolomei fuldstændig den unge kvindes kamp og desperation i sit udtryksfulde ansigt, og man mærker næsten selv den tunge byrde, hun bærer.
Jeg vil anbefale at læse 'Hændelsen' først for at forstå den fulde dybde og kompleksitet af hovedpersonens følelser og tanker, som filmen kun kan antyde. Derefter vil oplevelsen af filmatiseringen blive endnu mere berigende. Lån filmatiseringen gratis på Filmstriben.
- Lån bogen på lyd- eller e-bog på eReolen
Der er ingen tvivl om, at litteraturen har magten til at ændre vores syn på verden, og de bøger, jeg har nævnt her, gør netop det. De tvinger os til at stille spørgsmål, reflektere og, vigtigst af alt, til at forstå os selv og verden bedre. Jeg håber, I får en fantastisk sommer med masser af god læsning.
Fotograf: Anthon Jackson / LiteratureXchange
Kommentarer