Tag del i litterære oplevelser med, om og i ordenes magt under litteraturfestivalen LiteratureXchange fra den 8. til den 18. juni.
Mere end 150 events er mange at overskue, og det accepterer man også, at man ikke kan, når programmet hives frem og øjnene flakker ned over de mange forfattere, scener, dage og tidspunkter.
Her er et udvalg af de forfattere jeg glæder mig til at opleve:
Édouard Louis
Édouard Louis - navnet alene sender et sug igennem litteraturens verden. På søndag fortæller franske Édouard Louis om sin seneste bog Forvandlingens metode – en dybt personlig fortælling om en ung mand, der forsøger at flygte fra sin fattige underklassebaggrund og forvandle sig til en del af den økonomiske og sociale elite i Paris. Romanen fanger læseren fra starten og viser med brutalitet og ægthed, at klassekampen stadig eksisterer.
Shahrnush Parsipur
Jeg glæder mig til at få åbnet kultklassikeren Kvinder uden mænd endnu mere op i samspil med iranske Shahrnush Parsipur. Hendes roman er et vellykket, poetisk og ellers nærmest umuligt projekt, der skildrer fem kvinders identitet, frigørelse og seksualitet i Iran i 1950’erne. En erkendelsesroman, tænker man først. Så skifter den spor, mister fodfæstet uden at kæntre, bliver abstrakt over i det psykedeliske, og man kommer aldrig hjem igen.
Caspar Eric
Caspar Eric er altid et lyt værd. Nu hvor han optræder i min lokale kirke med sin seneste digtsamling Nye balancer, er der al mulig grund til at møde op. Titlen ‘Nye balancer’ henviser til New Balance-skoene, som slides hurtigt på grund af Erics handicap, cerebral parese. Han inviterer os ind i sin kropslige verden, den evige balanceakt, hvor skønheden i det uperfekte træder frem. Så hvad er dommen? Caspar Eric har ramt plet med denne. Han har skrevet noget, der er både øjenåbnende og indsigtsfuldt, og jeg tør godt sige, at det er hans hidtil bedste værk.
Mithu Sanyal
'Identitti' af tyske Mithu Sanyal er en enestående roman, der både udfordrer og inspirerer. Bogen fortæller historien om Nivedita, som bliver rystet i sin grundvold, da hendes forgudede professor i postkoloniale studier ved universitetet i Düsseldorf, Saraswati, befinder sig i en kontrovers om hendes identitet og en debat om kulturel appropriation. Ifølge anklagerne har Saraswati tilegnet sig en identitet som en "kvinde af farve", selvom hun faktisk er født hvid.
Med sin veludførte handling og fængslende karakterer udgør 'Identitti' ikke blot en underholdende læseoplevelse, men også et vigtigt værk for dem, der ønsker at forstå og navigere i den komplekse verden af identitet, køn og kultur i det 21. århundrede.
Ananas i egen juice: Kom med mig mandag aften på Dokk1, hvor Mithu Sanyal fortæller om 'Identitti' i samtale med værterne fra podcasten A Seat At The Table. Vi har reserveret de bedste pladser til os, og efter interviewet byder vi på et glas vin. Jeg vil glæde mig til at dele mine tanker om, hvorfor jeg mener, at Mithu Sanyal er en af de tyske forfattere, vi virkelig kan forvente os meget af. Læs mere her.
Maria Stepanova
Forestil dig at dykke ned i dit eget familiealbum, men i stedet for at finde kedelige billeder af bedstemors fødselsdagskage, så snubler du over historien om et helt land. Det er præcis, hvad russiske Maria Stepanova formår i sin bog - hun springer fra fortællingen om sin egen jødiske families fascinerende historie, lige ind i Ruslands store saga. Og så tilbage igen. Hun viser os, hvordan verdenshistorien har sine tråde ind i de små, personlige livshistorier - ligesom en skrap russisk babushka, der viser, hvordan hun har broderet et helt landskab ind i et lille tæppe.
Til minde om erindringen er på ingen måde en letvægter - den kaster dig rundt i genrer som poesi, essayistik, og historisk dokumentar. Du bliver nødt til at tænke, og du bliver nødt til at føle, men det er det hele værd.
Fælles for de fem værker er, at de viser, at litteraturen kan bringe store begivenheder ned på hverdagsplan. Det er en meget stærk ting og noget unikt, litteraturen kan, som modvægt til de hurtige glimt af virkeligheden, vi får andre steder fra.
Alle disse oplevelser med, om og i ordenes magt kan vi tage del i under festivalen LiteratureXchange. Fra den 8. til den 18. juni er der strøet forskellige litterære arrangementer ud over Aarhus, og jeg håber vi ses.
Kommentarer