En klassiker er en bog, som alle kender, men få har læst, sagde Mark Twain. Man kan også kende en klassiker på dens evne til at fascinere og inspirere på tværs af tid og sted.
Litteratursidens anmeldere anbefaler deres yndlingsklassikere. Støv dem af fra reolen eller lån dem på biblioteket eller eReolen.
Den afrikanske farm af Karen Blixen
Da jeg skulle læse denne bog i min læseklub, gik det op for mig, at jeg faktisk aldrig har læst den, og at det er filmen, der har gjort den kendt for mig. Og her har vi en forfatter, der kan skrive så malerisk og smukt om det afrikanske landskab, at man må knibe sig i armen. Hendes omtale af de indfødte kan måske virke racistisk i dag, men bogen er skrevet i en anden tid, så det må man tilgive. Det eventyrlige sprog kan slå de fleste minimalistiske, nutidige forfattere af banen. Lån den på ereolen
- anbefalet af Jette Landberg
Stormfulde højder af Emily Brönte
Kærlighedsdramaet mellem Catherine og Heathcliff hører til litteraturhistoriens mest berømte. Historien er drevet af hævnmotiv og skildrer et lidenskabeligt, destruktivt og umuligt forhold mellem en mand og en kvinde på en måde, som var uhørt for den tids litteratur. Kvindeportrættet er suverænt, og de gotiske elementer afspejler sig i den barske uforsonlige natur på Yorkshires hede og i de ildevarslende bygningsværker.
Lån den på eReolen
- anbefalet af Pia Bechmann
Alexandriakvartetten af Lawrence Durrell
Min yndlingsklassiker er faktisk fire bøger, nemlig Alexandriakvartetten af Lawrence Durrell. Det er en fantastisk fortælling skrevet fra 1957 til 1960 om en personkreds i Alexandria under og efter 2. verdenskrig. De tre første bind, Justine, Balthazar og Mountolive fortæller den samme historie set fra forskellige synsvinkler, det sidste bind Clea samler op. Det er et af de få værker, jeg har læst flere gange.
- anbefalet af Anne Klara Bæhr
Middlemarch af George Eliot
En murstensroman på næsten 1000 sider, der udkom i England i 1871-72 med undertitlen: 'A study of provincial life'. Den foregår i en fiktiv provinsby i England i årene omkring 1830, hvor flere vigtige politiske reformer blev iværksat. Vi følger en række menneskers liv og færden i forskellige samfundslag, og hvordan deres skæbner griber ind i hinanden. Denne formidable roman handler om, hvordan de forskellige ægteskaber udvikler sig. Det handler nemlig ikke kun om personlig vinding eller kærlighed, men også om pligt og forpligtelser. Med sine rigt udfoldede karakterer og overraskende handlingstråde har den så meget at byde på, at jeg vil varmt anbefale den til alle, der kan lide at fordybe sig i et uforglemmeligt fiktivt univers om livet i en provinsby til alle tider. Lån den på ereolen
- anbefalet af Anny Skov Madsen
Solen går sin gang af Ernest Hemingway
Det er jo nok, fordi det var den allerførste klassiker, jeg stiftede bekendtskab med, at den står urokkeligt i min hukommelse. For et par år siden var jeg i den legendariske boghandel i Paris 'Shakespeare & co'. Hvis man ikke skulle købe Fiesta: 'The Sun Also Rises' der, hvor så? Jeg genlæste den, og den holder! Lån den på eReolen
- anbefalet af Beth Høst
Forvandlingen af Franz Kafka
Kafkas brug af forvandlingen til at illustrere følelsen af fremmedgjorthed og eksistensen mellem modsatrettede krav og tanker er virkelig fantastisk. Det er manden mod systemet i en familiescene, det er livet som minoritet og det er menneskets psykiske mørke. Kafka viser det absurde i tilværelsen, og hvor splittet et menneske kan føle sig.
- anbefalet af Katja Norup Petersen
Der er noget, der drager mig helt vildt i forhold til både miljøet, personskildringen og Ole Jastraus mere eller mindre selvvalgte deroute. Tom Kristensen formår at gøre nedturen og den, dybest set, uendeligt sørgmodige fortælling til en æstetisk oplevelse. Der nærmest kæles for branderterne, som tages gravalvorligt, når det nu engang er kommet så vidt. En af Jastraus drukkammerater, Kjær, drikker så minutiøst og præcist, at man kan stille et ur efter ham, og der ligger for mig at se en eller anden form for værdighed heri, som Tom Kristensen skildrer både rørende og humoristisk – selvom der egentlig ikke er meget at grine af. Jeg nærer en nænhed overfor Jastrau, der under sit arbejdspres og sin menneskelige svaghed måske gør det eneste, han rent faktisk kan – med bravour og swung – nemlig at gå i hundene. Lån den på eReolen
Min første science-fiction roman, jeg læste den første gang som 20 årig. Dengang som nu er det fascinerende, at alle mennesker i bogen er voldsomt påvirkede af piller. Kongressen finder sted i 2039, og verden, som vi kender den, er gået under i forurening. For at menneskene kan holde ud at leve videre kan man få 5 niveauer af psykofarmaka – fra de billigste piller der kun lige tager toppen af armoden til de dyreste der giver real deal hallucinationer, så man tror man nærmest lever i et overfrodigt paradis. Og så er der magtkampen, nu på liv og død, om at få de bedste piller. Sindssygt voldspræget hierarki indfinder sig promte, når verden går i stykker. Og hvorfor er det så en af mine favoritbøger, kunne man spørge? Simpelthen fordi det er der vores egen verden er på vej hen, og fordi jeg fra tid til anden virkelig også ønsker mig piller, der kan sløre virkeligheden, så jeg kan få et lille øjebliks fred.
Romanen er blevet berømt for sin skildring af overvågningssamfundet Oceanien. Udtryk og begreber som Bigbrother og Orwellsk er siden blevet udbredt til at beskrive handlinger eller organisationer, der giver mindelser om det totalitære samfund, romanen beskriver. Det er en fantastisk roman, hård og krævende læsning. Du kan også vælge at begynde med 'Kammerat Napoleon' af samme forfatter. Mon ikke også du vil genkende nogle skikkelser fra den virkelige verden blandt grisene på gården.
- anbefalet af Barbara Rugholm
Et mægtigt gilde flere gange, og med lige stor fornøjelse hver gang. I Cannery Row i Monterey, Californien bor en lang række af mennesker fra samfundets bund. Deres tid går mest med at drikke, holde fester og eller helst ikke lave noget, men en dag beslutter de sig til at holde en fest for Doc, som altid hjælper dem, når de har behov for det. Festen går ikke lige som planlagt, ihvert ikke i første forsøg. En lille perle af en roman, som med megen lune og humor og lidt vemod, beretter om mange skæve eksistenser, og det er svært ikke at komme til at holde af dem.
Mrs. Dalloway af Virginia Woolf
Det helt enestående for mig i denne sanselige og foruroligende roman om et dirrende døgn i Mrs. Dalloways liv er den indsigt, man som læser får i hendes indre. I arabeskagtige bevægelser glider man ind og ud af hendes og de andre hovedpersoners liv gennem ”stream of consciousness”, den stil Woolf sammen med James Joyce er så kendt for. Tidligt om morgenen bevæger Clarissa sig ud i Londons gader for at købe blomster til den fest, som hun vil holde om aftenen for sin mand. Man oplever hendes tankemylder i ét langt flydende forløb, og via hendes sanser kan man lugte, smage og se verden. Samtidig følger vi den hjemvendte soldat Septimus, som ser døden og krigens ødelæggelser overalt. Døden som en uadskillelig del af livet ligger som en understrøm gennem hele romanen.
Lån den på eReolen
- anbefalet af Lise Vandborg
Kommentarer