Bog

Når tavshed taler

Af (
2013
)

Anmeldelse

Når tavshed taler af Regitze Schrøder

23 sep.13

Velskrevet og tankevækkende debutroman om familiehemmeligheder og en søgen efter sandheden.

’Når tavshed taler’ er historien om de tre kvinder - Lucia, Sarah og Clara - hvis liv alle har drejet omkring den samme mand. Lucia var gift med Andreas. De mødtes som unge under krigen, og Lucia blev betaget af den livsglade og udadvendte unge mand. Men krig ødelægger menneskesjæle, og selvom de blev gift, var Andreas ikke den samme mere. Nu sidder Lucia lænket til sin kørestol på plejehjemmet, hvor plejerne aldrig har tid, og hvor døren altid står åben, selvom Lucia foretrækker den lukket.

Lucia og Andreas fik datteren Clara, som nu er en succesfuld forretningskvinde i gang med sit andet ægteskab. Børn er det ikke blevet til, og heller ikke det andet ægteskab er videre lykkeligt. Som ung studerede Clara i Paris, hvor hun boede hos den fascinerende Sarah, som hun stadig er betaget af, men som Lucia aldrig har ønsket at have noget at gøre med.

Sarah har været gift med en fransk læge, som reddede hende efter krigen. Overfladen var fin og skinnende, men Sarah kom aldrig til at elske sin mand og levede med tiden sit eget liv. Da Clara en dag finder en uniformsknap fra en Waffen SS-uniform i sin mors syæske, konfronterer hun moderen, som nægter at sige noget. Dog antyder hun, at Sarah ved noget, så Clara beslutter sig for at opsøge hende for at få sandheden at vide. Men sandheden har mange former.

’Når tavshed taler’ er Regitze Schrøders debutroman, men egentlig blev den danske forfatters roman faktisk udgivet først i Frankrig under titlen ’Quand le silence parle’ i 2012. Historien fortælles skiftevis af de tre kvinder og foregår både i Frankrig og Danmark i vor tid med tilbageblik til 1940’erne og virker stærkt inspireret af forfatterens eget liv.

I et interview til Kristeligt Dagblad fortæller Regitze Schrøder nemlig, at hun selv har været offer for tavsheden. Først som voksen fandt hun ud af sandheden om sin far, der under krigen lod sig indrullere i Waffen-SS under Danmarks samarbejdspolitik med tyskerne. Efter kun tre måneder deserterede han dog fra den tyske træningslejr, da han ikke kunne forene det nazistiske menneskesyn med sin kristne tro. Herefter gik han under jorden, men blev taget af Gestapo og sendt i koncentrationslejr. Efter befrielsen og det danske politis forhør af ham fik han sin frihed igen, men han blev aldrig et helt menneske.

Regitze Schrøder skriver godt og får sine karakterer til at stå levende for læseren, samtidig med at hun giver masser af stof til eftertanke. En velskrevet og tankevækkende debutroman.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
50633853
Graphic
Imperiet
ISBN
9788711375020
Antal sider
238

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer