Bog

Hvor er de unge piger nu?

Af (
2012
)

Anmeldelse

Hvor er de unge piger nu? af Leena Lehtolainen

09 okt.12

Efterforskningsleder Maria Kallio fra politiets specialgruppe for atypiske sager kastes ud i en sprængfarlig sag om forsvundne muslimske piger.

Maria Kallio er efter udstationering i Afghanistan blevet leder af en specialgruppe for atypiske sager. Da tre unge piger med muslimsk baggrund forsvinder, uden at deres familier melder dem savnet, havner sagerne derfor på hendes bord. Kort efter findes en anden ung, muslimsk pige myrdet, og det viser sig, at alle fire piger har haft større eller mindre tilknytning til den pigeklub, hvor også Marias datter går.

Gruppen går i gang med at udspørge pigernes familier, hvor de hver gang mødes med synkroniserede forklaringer og en mur af tavshed, når samtalen kommer ind på eventuelle finske kærester. Andre omkring pigerne vil til gengæld gerne give deres bud på, hvad der kan være sket.

Det er sprængfarlige emner som kulturforskelle, racisme og æresdrab, som Leena Lehtolainen tager fat på i denne roman. Noget af det, der gør bogen virkelig spændende og bringer den uhyggeligt tæt på virkeligheden, er beskrivelsen af en lille rabiat gruppe, hvis holdning er, at muslimer over én kam voldtager og dræber deres egne familiemedlemmer og i sidste ende kun pønser på at indføre sharia-lov i Finland, mens ”pylrefjolserne” ser passive til.

Leena Lehtolainen, der regnes som Finlands krimidronning, har et stort forfatterskab bag sig og er oversat til adskillige sprog. Det er først med bogen ’Hvor er de unge piger nu?’, at hun udkommer på dansk. Nogle anmeldere har ligefrem sammenlignet hende med Henning Mankell, men jeg synes ikke, hun når op på hans niveau, og hun har meget mere til fælles med fx Helene Tursten.

Der kommer i øjeblikket mange krimier fra Finland. Det er forfriskende med nye bud på den nordiske krimi, og jeg tror, Leena Lehtolainen ville være blevet oversat langt tidligere, hvis hun havde været svensk. Der er stadig noget eksotisk ved Finland, det finske sprog og de finske navne.

Leena Lehtolainen er et spændende nyt krimi-bekendtskab. Det er en modig bog, hvor hun stiller skarpt på nogle af de udfordringer, et globaliseret samfund står over for. Hun vil måske lidt for meget, hvilket gør, at bogen kommer til at virke noget konstrueret mod slutningen. Jeg vil dog glæde mig til den næste Maria Kallio roman.

Bogdetaljer

Forlag
Bazar
Oversætter
Ida Hassing-Jakobsen
Faustnummer
29531676
Graphic
Eric Thunfors
ISBN
9788771160512
Antal sider
342

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer