For sjette gang hylder Blixenprisen de største litterære præstationer i Danmark. Den nye storjury har arbejdet på højtryk for at udvælge det seneste års bedste litterære værker og formidlere og er nu klar til at afsløre de nominerede inden for 12 af de i alt 15 priskategorier.
Blixenprisen er sat i verden for at skabe et fællesskab forankret i litteraturen. Med prisen hyldes ikke blot de dygtigste forfattere, men også dem der arbejder for litteraturens udbredelse herhjemme. Det afspejler sig i priserne, som hædrer både litteraturformidlere, forfattere, oversættere, illustratorer, indlæsere, boghandlere og ikke mindst nye, unge talenter.
DE NOMINEREDE TIL BLIXENPRISEN 2022:
Årets roman
Feje blade sammen op mod vinden af Christina Hesselholdt
Alt dette kunne du få af Josefine Klougart
Bedste oversættelse til dansk i 2021
Årene af Annie Ernaux, oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dahlgreen
Tidsskjul af Georgi Gospodinov, oversat af Helle Dalgaard
Malina af Ingeborg Bachmann, oversat af Judyta Preis
Årets lyrik
Den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september af Marianne Larsen
Honey Moon af Sebastian Nathan
Årets biografi
Et liv med LEGO af Jens Andersen
Niels Stensen - kongelig anatom og fyrstelig geolog af Jesper Brandt Andersen
Kvinde kend din historie af Gry Jexen
Årets børnebog
Slimfjorden af Sarah Lang Andersen & Kathrina Skarðsá (ill.)
Arvid Ekbloms Pentagram af Liva Skogemann
Grimyrk af Benni Bødker & John Kenn Mortensen (ill.)
Årets ungdomsbog
Den kroniske kyssesyge af Glenn Ringtved
Darling Daniel af Charlotte Fischer
Årets illustrerede værk
En nat af Mette Hegnhøj & Mette Marcussen (ill.)
Din bedstefar Vasja af Anna Rakhmankos & Mikkel Sommer (ill.)
Årets krimi
Manden i tre dele af Thomas Bagger
Årets fagbog
Stenenes magi. Tawantinsuyu - Inkaernes Rige af Inge Schjellerup
Gopler ældes baglæns af Nicklas Brendborg
Store Nordiske Krig af Dan H. Andersen
Årets litteraturformidler
Signe Langtved Pallisgaard, Litteraturkonsulent og arrangementskoordinator, Gentofte Hovedbibliotek for Forfatterkvarteret
Signe Langtved Pallisgaard har siden den første coronanedlukning været vært på Forfatterkvarteret, Gentofte bibliotekernes digitale forfattersamtaler, hvor læsere fra hele landet kunne se med via Facebook. Ud over at Signe selv fik ideen til konceptet og satte det i gang, har hun en unik evne til at møde både forfattere og læsere i øjenhøjde. Hun står bag stribevis af samtaler, der, med perspektiver til pandemien, kom ind under huden på både forfatter og bog på blot 15 minutter. Forfatterkvarteret blev et lys i coronatidens mørke for rigtig mange mennesker - takket være Signes nerve og nærvær.
Caroline Enghoff Mogensen & Ditte Ernskov Christensen fra Blågårdens Bibliotek & Rasmus Riiskjær fra Brønshøj Bibliotek for Instagramkontoen Blågården
Selv hvis Blågård Biblioteks Instagramkonto @blaagaarden ikke havde så mange følgere –15,8 tusinde dags dato! – for en Instagramkonto om litteratur, burde den nomineres til Blixenprisen for Årets Litteraturformidler. Fordi trioen bag på en forunderlig veloplagt og dygtig og frem for alt vittig facon i deres serier af memes splejser en bred, nørdet litteraturviden med et skamløst klippe- klistrende attak på især dansk populærkultur, herunder især populærkulturelt tv. Lydfrit taler de i tidens toneklang helt inde fra bibliotekets arkiv. Bare et enkelt, nyligt eksempel, med screenshot fra tv-programmet ”Alene i vildmarken”: ”George Perec skriver en hel roman uden bogstavet ’e’ – min chef der skriver en hel e-mail uden brug af ordet ’genbesøge/ ”Det er en udfordring”
Forlaget Sidste Århundrede ved Lasse Skjold Bertelsen, Mads Peder Lau Pedersen & Steffen Skaarup
Det kræver en særlig formidlingsmæssig lidenskab og arkivrelateret tålmodighed at fremfinde og afstøve oversete værker af kendte såvel som ukendte forfattere fra svundne tider. Forkærligheden for det groteske, makabre og bizarre er et temmelig særegent træk, og det er prisværdigt, at et forlag i den grad påtager sig at befordre en spredning af disse ofte lidt forkætrede genrer, således at et større publikum får mulighed for at stifte bekendtskab med de betragtelige litterære kvaliteter, der kan findes i sidste århundredes dystre undergrund.
Årets boghandel
Politikens Boghal, København - Dan Gildin Kragelund
Dan Gildin Kragelund og hans dygtige hold i Politikens Boghal holder den litterære fane højt på Rådhuspladsen i København. De kompetente medarbejdere, som - ifølge dem selv - ved mindre end alt, men absolut mere end rigeligt om hver deres fagområde, guider dig sikkert mod en god læseoplevelse fra butikkens enorme og varierede udvalg. Trappen mellem butikkens to planer er en vigtig scene for det københavnske litteraturliv, og oftest kommer man ud ad døren med en større høst, end man havde planlagt.
Varmings Boghandel, Esbjerg - Asger Varming
Hvor Esbjergs centrum glider over i forstadsbebyggelse, ligger Varmings Boghandel som en sprælsk og bugnende kulturoase i rækken af dagligvareforretninger og små specialbutikker i gadeplanet på en langstrakt etageejendom. Bøgerne - og boghandleren - er i den grad tilstede, hvor læserne bor. Lageret er meget stort og mangfoldigt, både for børn og voksne. Et herligt sted at gå på opdagelse og finde det, man ikke vidste, man ønskede sig. Det kræver vilje og dygtighed at få sådan en juvel til at skinne i butikslandskabet - og Asger Varming har i sjælden grad begge dele.
BRØG Litteraturbar, København - Anna Johansen & Claes Benthien
Boghandelen BRØG på Fiolstræde i København flyder over af salon-sjæl. Den føles både hjemlig og som et undersøisk skatkammer, hvor man finder et vidunderligt kurateret udvalg af især skønlitteratur, man med ét ved, man umuligt kan leve videre uden. Boghandler Anna Johansen står for den mest indlevende, beåndede – næsten hektisk begejstrede – betjening. Cafédagligstuen, hvor der hver dag er dikteret laptop-frie timer, og de mange fine forfatterarrangementer er også med til at tegne et stort hjerte om BRØG på det litterære landkort.
Lydbogsindlæser
Iben Hjejle for sin indlæsning af Den inderste kerne af Lotte Kaa Andersen
Fortællingen om Inge Lehman er historien om en af Danmarkshistoriens største forskere, som blev verdensberømt for sine studier på trods af at hun var kvinde. I Lotte Kaa Andersens biografiske fortælling om den danske seismolog giver Iben Hjejles oplæsning af værket Inge Lehman liv. Lytteren er ikke et øjeblik i tvivl om, at man er i Lehmans selskab. Iben Hjejles præcise - og til tider nærmest nørdede - diktion, sans for karakterens komplicerede væsen og den beherskede indignation i selve stemmeføringen over forskerverdenens uretfærdigheder overfor den kvindelige forsker er ganske enkelt eminent.
Randi Winther for sin indlæsning af Rosarium af Charlotte Weitze
Randi Winther er en erfaren indlæser, som med sit rolige, intense nærvær fører lytteren sikkert igennem romanens univers. Hun giver troværdighed til karaktererne og formidler indlevet Charlotte Weitzes karakteristiske, eventyrlige univers. Randi Winther arbejder med pausen, en let tøven, som virkemiddel. Hendes præcise intonation og lavmælte nærvær får lytteren til at føle, at der læses op for netop hende eller ham. Randi Winther er solidarisk over for romanens tekst. Det er ordene, karaktererne og historien, der er i fokus.
Dan Schlosser for sin indlæsning af Gladiator af Jens Henrik Jensen
Når en markant del af de danske krimifans lukker øjnene og tænker på hovedpersonen, Niels Oxen, fra Jens Henrik Jensens Oxen-serie, hører de Dan Schlossers stemme. Oxen og Schlosser er efterhånden svære at kende fra hinanden. Det er som altid indlevelse og engagement, der kendetegner Schlossers indlæsning og hans loyale blik for teksten og opretholdelse af tempo og intensitet gør, at der af og til går kludder i lytterens vejrtrækning, når tingene bliver rigtig spændende. Og det gør de jo altid i Oxen-serien.
Gratis optaktsevent sætter fokus på de nominerede
De tre resterende kategorier - Årets ærespris, Årets talent samt hovedprisen Årets bog - er uden nomineringer: Prismodtagerne inden for de tre kategorier offentliggøres sammen med de øvrige prismodtagere til Blixenprisen den 18. juni i Store VEGA, hvor Jeanett Albeck er vært. Blixenprisen uddeles af Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere i samarbejde med store dele af den danske bogbranche, inklusiv Litteratursiden.
Som led i det nye format lancerer Blixenprisen i år ’Blixen præsenterer’ – et tætpakket dagsprogram hvor publikum får mulighed for opleve talks, interview og oplæsninger med de nominerede forfattere forud for prisfesten samme aften. ’Blixen præsenterer’ er gratis og afholdes i VEGA fra kl. 13.00-18.00 den 18. juni 2022. Nærmere information om programmet offentliggøres senere på måneden her.
Kommentarer