Hovedprisen Årets bog gik til Dorthe Nors og Henrik Saxgren for 'En linje i verden', da i alt femten priser blev uddelt til Blixenprisen lørdag aften i Store VEGA. Forud for prisuddelingen var nomineringsfeltet i fokus til Blixen præsenterer – et tætpakket litteraturevent hvor publikum kunne opleve de nominerede forfattere til talks, interviews og oplæsninger i Loungen i VEGA.
For sjette gang blev de største litterære præstationer hyldet til Blixenprisen. Men denne gang i nytænkt format og med flere nye priser. Fra scenen i VEGA guidede aftenens vært, performer og komponist Jeanett Albeck publikum gennem et forrygende show, hvor uddelingen af de i alt femten priser blev bundet sammen af lige dele humor, litterære referencer og musikalske indslag.
Her er årets vindere af Blixenprisen:
Årets bog
Modtagerne af den ny hovedpris Årets bog, der kan uddeles inden for alle genrer, så længe der er tale om en fremragende og skelsættende bog, er En linje i verden af Dorthe Nors og Henrik Saxgren. Juryen motiverede valget således:
”Med blik for detaljen, humor og poesi indfanger Dorthe Nors lidt af kystfolkets sjæl gennem sine egne erindringsglimt og giver den videre til os andre, så vi selv kan mærke, at det også vedkommer os. Henrik Saxgrens fotoværker giver øjet noget at dvæle ved, mens Dorthe Nors ord synker ind. De stærke fotos taler til teksten, som igen læner sig op ad den mærkbare skønhed i de store vidder, mørke himle og knivskarpe motiver. Hver især har Saxgren og Nors skabt to fabelagtige værker, men når de to værker smelter sammen i en bog, så er det ganske enkelt sublimt.”
Årets roman
Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget.
Bedste oversættelse til dansk
Årene af Annie Ernaux, oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dahlgreen
Annie Ernaux' mesterlige roman om en kvinde og hendes generation er en kollektiv selvbiografi med tidsmarkører, der afspejler samfundsudviklingen.
Årets lyrik
Bjørn Rasmussen har gjort det umulige; Skrevet en Corona-digtsamling, der på intet tidspunkt bliver patetisk, triviel eller affekteret.
Årets litteraturformidler
Signe Langtved Pallisgaard, Litteraturkonsulent og arrangementskoordinator, Gentofte Hovedbibliotek for Forfatterkvarteret
Juryen motiverede valget således: "Signe Langtved Pallisgaard har siden den første coronanedlukning været vært på Forfatterkvarteret, Gentofte bibliotekernes digitale forfattersamtaler, hvor læsere fra hele landet kunne se med via Facebook. Ud over at Signe selv fik ideen til konceptet og satte det i gang, har hun en unik evne til at møde både forfattere og læsere i øjenhøjde. Hun står bag stribevis af samtaler, der, med perspektiver til pandemien, kom ind under huden på både forfatter og bog på blot 15 minutter. Forfatterkvarteret blev et lys i coronatidens mørke for rigtig mange mennesker - takket være Signes nerve og nærvær."
Årets biografi
Et liv med LEGO af Jens Andersen
Jens Andersen er en usædvanlig talentfuld fortæller. Med dette portræt af en ukuelig familie formidler han endnu et stykke levende danmarkshistorie.
Årets talent
Emeli Bergman for På undersiden af dagen
Følsom psykologisk realisme om at at være ansat til at passe børn og skulle relatere til en familie uden at overskride den grænse, der ligger i betegnelsen barnepige.
Årets ærespris
Anne-Marie Mai. Juryen motiverede valget således:
"Hun er noget så sjældent som en litteraturprofessor, der har tiltro til både bøgerne og brugerne. Til det, der gnistrer på siderne, og til den intensitet, inspiration og begejstring, det gælder om at åbne sig for, hvad enten man læser eller lytter. Det drejer sig om at blive hooked, men også om den erkendelse, som mødet med god litteratur kan afstedkomme. Når hun vidende og begejstret skriver og taler om den litteratur, hun selv elsker, som det sker i hendes seneste bog Litteraturland - en GPS, holder hun døren åben til de anfægtelser, som bragte den til verden. Og hvis døren skal sparkes ind til de guldbronzerede stole i Det Svenske Akademis fine mødelokaler, så Bob Dylan endelig kan få sin Nobelpris, er hun også klar til det! Hun ved, at der hele tiden skal kæmpes om, hvilke værker, der stadig skal betragtes som betydningsfulde. At det er livsnødvendigt for bøger at have venner og værter, der bliver ved med at knytte sig til dem. Hun er selv et insisterende eksempel på, at litteraturforskning og -formidling skal åbne sig mod verden. Denne uforbeholdne tiltro til hvad romaner, noveller, digte, sangtekster og deres brugere formår fortjener i den grad hyldest og påskønnelse, og derfor er juryen bag Blixen-priserne ikke i tvivl: Årets fornemme ærespris skal gå til Anne-Marie Mai!"
Årets børnebog
Slimfjorden af Sarah Lang Andersen & Kathrina Skarðsá (ill.)
En billedfortælling der opfordrer til at fejre naturen og huske magien.
Årets ungdomsbog
Den kroniske kyssesyge af Glenn Ringtved
Virkelig sjov bogmusical med skønne storbandende Ida som hovedperson. Ida siger, hvad de fleste tænker, og hendes krøllede hurtigskiftende hjerne er ganske enkelt vidunderlig.
Årets illustrerede værk
Peter Madsen har lagt sine særlige hænder på skabelsesberetningen med verdensklasseillustrationer.
Årets krimi
Manden i tre dele af Thomas Bagger
En forrygende krimi om en seriemorder, der med kogende mælk, lidokain og rohypnol bedøver og lemlæster unge kvinder.
Årets fagbog
Store Nordiske Krig af Dan H. Andersen
Store Nordiske Krig er ikke længere en del af den historiske bevidsthed, men Dan H. Andersens mastodontiske to binds-værk gør et fortrinligt forsøg på at gensætte den heri.
Årets boghandel
BRØG Litteraturbar, København - Anna Johansen & Claes Benthien
Juryen motiverede valget således: "Boghandelen BRØG på Fiolstræde i København flyder over af salon-sjæl. Den føles både hjemlig og som et undersøisk skatkammer, hvor man finder et vidunderligt kurateret udvalg af især skønlitteratur, man med ét ved, man umuligt kan leve videre uden. Boghandler Anna Johansen står for den mest indlevende, beåndede – næsten hektisk begejstrede – betjening. Cafédagligstuen, hvor der hver dag er dikteret laptop-frie timer, og de mange fine forfatterarrangementer er også med til at tegne et stort hjerte om BRØG på det litterære landkort."
Årets lydbogsindlæser
Randi Winther for sin indlæsning af Rosarium af Charlotte Weitze
Juryen motiverede valget således: "Randi Winther er en erfaren indlæser, som med sit rolige, intense nærvær fører lytteren sikkert igennem romanens univers. Hun giver troværdighed til karaktererne og formidler indlevet Charlotte Weitzes karakteristiske, eventyrlige univers. Randi Winther arbejder med pausen, en let tøven, som virkemiddel. Hendes præcise intonation og lavmælte nærvær får lytteren til at føle, at der læses op for netop hende eller ham. Randi Winther er solidarisk over for romanens tekst. Det er ordene, karaktererne og historien, der er i fokus."
Foto: Lasse Lagoni
Kommentarer