Oversatte vindere af Pulitzerprisen
Tillid
Hernan Diaz har skrevet en bemærkelsesværdig og fængende roman om eliten i de brølende 20’ere og under Den Store Depression.
Læs mere
Demon Copperhead
Storslået amerikansk dannelsesroman om en ukuelig dreng, der kæmper en hård kamp for at overkomme livet.
Læs mere
Drengene fra Nickel
Ubærlig og nødvendig bog om tiden omkring borgerrettighedsbevægelsens start. Colson Whitehead er en stor stilist og har skrevet endnu et mesterværk.
Læs mere
Den underjordiske jernbane
Der er skrevet meget om slaveriets grusomme historie, men sjældent så litterært vellykket og medrivende som i denne roman.
Vinder af Pulitzerprisen 2017.
Læs mere
Alt det lys vi ikke ser
Har du hørt, at 'Alt det lys vi ikke ser' af Anthony Doerr bliver til en miniserie på Netflix i november?
Læs mere
Stillidsen
'Stillidsen' er et berømt renæssancemaleri, som på mange måder er hovedpersonen i denne mageløse fortælling om en ung mands dannelse - og om kunstens betydning i vores…
Læs mere
De stjålne liv
I grotesk grad er man i Nordkorea ikke et selvstændigt individ. Nej, man er den til enhver til gældende historie om sig selv, og skifter den, skifter man med! Og historien…
Læs mere
Tæskeholdet banker på
Jennifer Egans Tæskeholdet banker på er en samtidspromenade i litterær coolness med fortiden som en mere autentisk lort.
Vinder af Pulitzerprisen 2011.
Læs mere
De små ting
’De små ting’ er stor og vidunderligt god litteratur om en mand, der på sit dødsleje hallucinerer - om sit eget liv, om sine urværker – og om generationerne før ham selv.
Vinder…
Læs mere
Olive Kitteridge
Olive er pensioneret skolelærer fra Maine, New England, hun er kantet og typen der skånselsløst smækker sandheden i hovedet på dig. Du vil elske hende!
Læs mere
Oscar Wao & hans korte og forunderlige liv
Fukú, familie, fedme og flammende kærlighed – det er nogen af ingredienserne i denne fantastiske roman om sammenstødet mellem to kulturer.
Vinder af Pulitzerprisen 2008.
Læs mere
Vejen
Den Pulitzer-vindende forfatter Cormac McCarthy er død. Hans mest kendte værk er 'Vejen', der blev filmatiseret i 2009 under titlen 'The Road'.
Læs mere
Gilead
Marilynne Robinsons 'Gilead' er en åben fremlæggelse af det iturevne amerikanske hjerte med borgerkrig, raceopgør, tilgivelse, tro og tab af tro.
Læs mere
Den kendte verden
Glæd dig, for der venter dig en stor læseoplevelse i ’Den kendte verden’ – en fantastisk velskrevet roman om slaveriet i Virginia.
Vinder af the International DUBLIN Literary…
Læs mere
Middlesex
En stor betagende græsk-amerikansk roman med mange ansigter. Vinder af Pulitzerprisen 2003.
Læs mere
Empire Falls
Storladen saga om livet i en mindre amerikansk by. Livet er ikke hvad det har været i den fiktive by Empire Falls, der tidligere var et blomstrende industrieventyr.
Læs mere
Den utrolige historie om Kavalier & Clay
I 1939 finder den unge jøde Joe Kavalier vej til New York, hvor han og fætteren Clay slår igennem som tegneserieskabere. Interessant og krævende historie om at skabe sig en ny…
Læs mere
Tolken
'Tolken' består af 9 noveller og er Jhumpa Lahiri's debutbog, og det er ikke ofte man møder en debutant der modtager Pulitzerprisen (2000), USA's mest eftertragtede…
Læs mere
Dræb ikke en sangfugl
Mageløs, rørende og empatisk klassiker som fik skelsættende betydning i kampen mod racisme i USA.
Originaludgave: 1960
Læs mere
Vindere af Læsernes Bogpris
Det blinde øje
Den pengegriske minkproduktion afsløres og udstilles i foruroligende god bog. Hatten af for Mathilde Walter Clark!
Læs mere
Annas sang
I et forrygende fortælle-flow udruller Benjamin Koppel den sympatiske livshistorie om Hannah, der må lægge både kærligheden og en passioneret pianistdrøm på hylden.
Læs mere
Kvinde kend din historie
En vigtig bog om nogle af alle de fantastiske foregangskvinder, der har banet vejen for frie kvinder.
Læs mere
Rampen
Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.
Læs mere
En lykkelig slutning
Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.
Læs mere
Kim Larsen - mine unge år
Kim Larsen ta´r albummet ned med billeder af tiden, der skred. Jens Andersen kigger med og tekst og tone smelter sammen som i Kims bedste sange.
Læs mere
Dødevaskeren
Dansk-kurdiske Sara Omar debuterer med en uhyre vigtig bog, der sætter et gammelt trossamfund under lup i ligestillingens navn.
Læs mere
Hvor taler du flot dansk!
Tankevækkende og meget morsom bog om at være dansker med indvandrerbaggrund. En væsentlig bog i integrationsdebatten, som tager fat på myterne og dobbeltmoralen.
Læs mere
Den første sten
Carsten Jensens spændingsroman angriber den offentlige forestilling om krigen i Afghanistan i et hovedkulds blodigt tankeeksperiment.
Læs mere
Hvor solen græder
Meget velskrevet, personlig, levende og empatisk reportage fra et af verdens brændpunkter.
Læs mere
Svalens graf
Et kritisk billede af den lille mand mod det store system og er en diskussion af de forsvarsmekanismer, mennesket benytter sig af for at beskytte egne interesser.
Læs mere
Du forsvinder
Christian Jungersens page turner byder på en stor læseoplevelse og inviterer til diskussion om, hvornår mennesket styres af neurologi eller den frie vilje.
Læs mere
Limfjorden: stemmer og steder. Bind 1-2
Et personligt portræt af Limfjorden og de tilstødende landskaber med inddragelse af områdets litteratur og malerkunst.
Læs mere
Dommedag Als
Dokumentarisk beretning om slaget på Als i den sidste afgørende fase af krigen 1864 mod de to tyske stormagter Prøjsen og Østrig.
Læs mere
Flaskepost fra P
Fascinerende fortælling om forsvundne børn, religiøse sekter og en kold, psykopatisk kidnapper.
Filmatiseret i 2016, instrueret af Hans Petter Moland.
Læs mere
Dronningeofret
Velfungerende blanding af politik, politiroman og kvindeskæbne afslutter på fornemste vis trilogien om kvinder og magt dagens Danmark.
Læs mere
Den ukendte hustru
Marcus troede, han kendte sin hustru, men pludselig forsvinder hun, og han må erkende, at hun havde hemmeligheder for ham. Leif Davidsen har skrevet endnu en forrygende roman.
Læs mere
Hundehoved
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
Læs mere
Løgnhalsen fra Umbrien
Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham fra inkvisitionens klør, da han 1349 rejser til Lucca for at finde det evige liv.
Læs mere
Den lukkede bog
'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.
Læs mere
Vindere af Nordisk Råds litteraturpris
Om udregning af rumfang. Bind 1
Et tankevækkende og interessant spekulativt scenarie med Tara Selter, hvis liv er blevet en endeløs, forudsigelig trædemølle med en dag, der bliver ved med at gentage sig selv.
Læs mere
Blomsterdalen
Blomsterdalen er en vanvittig smuk og grum roman om selvmord blandt Grønlandske unge. En vigtig bog, der tager plads i sin læser og bør skabe debat.
Læs mere
Hvem slog bambi ihjel?
En gruppevoldtægt i forstaden fortrænges og forties i fragmentarisk og foruroligende fortælling, hvor mytologi møder popkultur.
Læs mere
Efter solen
Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
Læs mere
AR
AR er en dejlig, humanistisk og ganske rørende roman, den går lige i hjertet, i hvert fald i mit.
Læs mere
Erindring om kærligheden
I 'Erindring om kærligheden' formår Kirsten Thorup at kombinere en barsk og smuk fortælling om mor/datter-kærlighed med et portræt af Danmark gennem de sidste 50 år.
Læs mere
Kveldsvævd
Sidste del i Jon Fosses symbolladede trilogi, og her tænker Alides datter, Ales, tilbage på morens liv og skæbne.
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2015.
Læs mere
Luftspejling 38
Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2014 har skrevet en helt fantastisk og umådelig helstøbt historisk roman om Finland i mellemkrigstiden.
Læs mere
Profeterne i Evighedsfjorden
Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.
Læs mere
Dage i stilhedens historie
Stilfærdig og intens roman om et ældre ægtepar, der aldrig har formået at åbne op for fortidens fortielser. Nu lever de uden ord.
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2012
Læs mere
Mellem træerne
Korte, men magiske, velskrevne og storslåede noveller af Nordisk Råds Litteraturprisvinder 2011.
Læs mere
Renselse
Skildring af et smerteligt stykke af den europæiske historie og samtidig en indsigtsfuld beretning om, hvad der sker med mennesker, der udsættes for det umenneskelige.
Læs mere
Jeg forbander tidens flod
Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2009 er på en sørgmodig rejse ind i fortidens minder og forsøger at forliges med minderne og fortiden, som ikke kan gøres om.
Læs mere
Bavian
Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda.
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008
Læs mere
Drømmefakultetet
Biografisk roman i en eksperimenterende form om den militante feminist Valerie Solanas
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2007
Læs mere
Skygge-Baldur
En smuk og ejendommelig fortælling om den onde præst Baldur, humanisten Fridrik og den retarderede Abba - om kærlighed, medmenneskelighed og hævn
Vinder af Nordisk Råds…
Læs mere
Ribbensbyerne
Digte - på svensk på venstresiderne, dansk på højresiderne - som skildrer tilfældige øjeblikke med pludselig oplevelse af dyb indsigt
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2003
Læs mere
Halvbroderen
"Det vigtigste er ikke det, du ser. Det er det, du tror, du ser!".
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2002
Læs mere
Opdageren
Jonas er netop løsladt for hustrumordet og deltager i et kortlægningsprojekt med bla sin datter og Kamela - Der lægges nye vinkler til historien, hvor også Jonas bliver…
Læs mere
Drømmebroer
I 'Drømmebroer' tager Henrik Nordbrandt os via drømme med tilbage til barndommens land, mens kærligheden og døden lurer i nutiden.
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2000.
Læs mere
Vindere af Montanas Litteraturpris
Evigt i tiden
Smærup Sørensen viser sig igen som en litterær dirigent, der mestrer sprogets instrumenter med en beundringsværdig selvfølgelighed.
Læs mere
Bøgetid
Nanna Storr-Hansen skriver med et kraftfuldt bundtræk, der lige lovlig økopolitisk forbinder moseligenes stenalder med vores senmoderne tid.
Læs mere
BOB
Helle Helle går med sin suveræne roman 'BOB' nye veje i forfatterskabet gennem eminente eksperimenter med sproget og synsvinklen.
Læs mere
Et åbent øjeblik - da mine mødre gjorde noget nyt
Spændende og personlig skildring af den danske rødstrømpebevægelse og kvindesagens betydning for den enkelte.
Læs mere
HHV, Frshwn
Vild bog med glimt af forfatterens liv og en voldsom tid som ung i Amazonas, tilværelsen som enlig mor, mødet med en stalker, skilsmisse og psykoser.
Læs mere
Efter solen
Med denne novellesamling står det fuldstændig klart, at Jonas Eika er miljøtegningens og væskernes mester.
Læs mere
Det er et jeg der taler (Regnskabets time)
Lone Aburas' bog Det er et jeg der taler (Regnskabets time) er en stakåndet, politisk og poetisk protesttale, der nyfortolker genren agitprop.
Læs mere
Endnu ikke
Portrættet af den stejle kvinde rummer udtryk for smerte, men også fryd over skønheden. Grønfeldt evne til at beskrive livets modsætninger er enestående.
Læs mere
Nær og fjern
En lille gruppe menneskeskæbner væves ind og ud mellem hinanden i en sammenfiltret, usammenhængende og drømmeagtig tilværelse, hvor alting konstant truer med at krakelere.
Læs mere
Boyfrind
Kikset, anmassende, manipulerende og kynisk. Det kan helt klart anbefales at tage på stævnemøde med Christina Hagens ’Boyfrind’.
Læs mere
Det nemme og det ensomme
Med en sprællende humor og en sart udsathed henvender Nordenhofs digte sig direkte og overrumplende til sine læsere på en måde, hvor det private også bliver politisk.
Læs mere
Det 3. årtusindes hjerte
Ursula Andkjær Olsen spiller på det kendte, men forskyder samtidig perspektivet, så verden fremstår på nye måder.
Læs mere
Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet
Bjørn Rasmussens debutroman udstiller den frit fabulerende aggressive destruktivitet under et slør af dokumentariske effekter.
Læs mere
Radioteateret
I radioen er alt muligt! Man kan komme fra Koblenz til Marstrand, fra Trieste til Vordingborg på ingen tid. Der er ingen kulisser og besværlige sceneskift.
Læs mere
Enhver betydning er også en mislyd
Lars Skinnebachs nye digtsamling er et forsøg på at sprænge sprogets rammer og litteraturens genrer. Det lyder som velklingende mislyd.
Læs mere
Det socialt skæve samfund
Myrna
Michael Enggaard indfanger både vrangsiden af det moderne København og halvfemsernes kriminelle Vesterbro med sit præcise sprog. Frisørens hævn er socialrealisme til tiden.
Læs mere
Snydt ud af næsen
I Korsgaards version af Provins med stort P har alle ondt i maven - voksen og barn, rig og fattig, karakter og læser.
Læs mere
Betonhjerter
Sara Rahmeh har kastet meget kærlighed ind i sin roman, som nedbryder fordomme om boligblokke og barrierer mellem etniciteter.
Læs mere
Strøm
Michael Holbeks debutroman er et sympatisk og stolt tidsportræt af en håndværkerfamilies uindfriede, knuste og realiserede drømme.
Læs mere
Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet
Glenn Bech retter et glødende og kraftfuldt opråb mod klassesamfundets evige ekskludering i voldsomt sympatisk projekt.
Læs mere
Vindueskiggeren
Årets Erling er et vidunderligt og absurd eksempel på, hvor svært det er at være ung mønsterbryder og kunstnerspire uden netværk. Erling Jepsen, når han er bedst.
Læs mere
Nøjsomheden
Stine Askovs velskrevne roman går helt tæt på det autentiske og mangfoldige miljø i Nøjsomheden. Skævheden i samfundet er udtalt, og snobberiet får en velplaceret lammer.
Læs mere
Habibi
Bunes barske roman om en ung, der forsøger at frigøre sig fra en voldelig opvækst, er hjerteskærende virkelighedsnær. Stærk indignation og vrede bølger efter læsningen.
Læs mere
Lalandia
Ligger lykken på Lolland? Jens Vilstrup har skrevet en både barsk og smuk fortælling, der fortjener meget opmærksomhed.
Læs mere
De andre
Bo sover på et offentligt toilet, Konen i en container. Sammen med de andre hjemløse slås de for overlevelsen i rystende og menneskelig kollektivroman om livet som hjemløs.
Læs mere
Man skulle nok have været der
Overbevisende og rørende afslutning på Korsgaards eminente trilogi om Tue, som nu er 17 år og forsøger at finde fodfæste i København.
Læs mere
Farskibet
Debutanten Glenn Bech tager med sit affektive og storslåede sørgeskrift erindringslitteraturen til et nyt sted, hvor sorgen sidder i selve sproget.
Læs mere
I ruiner
Pape vil meget med sin sidste roman i Amager-trilogien, men stråler i sine miljøbeskrivelser, hvor man mærker hans indgående kendskab og kærlighed til Amager.
Læs mere
Fra blokken
Danny, Malik og Christian har været venner siden barndommen og er det stadig, selvom de er gået hver sin vej. Hårdtslående og potent roman leveret med udsøgt sprogligt overskud.
Læs mere
Det Danmark du kender
Peder Frederik Jensen har skrevet en hårdtslående samtidsroman og et harskt portræt af det Danmark, du måske ikke kender.
Læs mere
Penge på lommen
Med stor psykologisk indsigt og et smukt og følsomt sprog, selv når handlingen er barskest, skyder Nordenhof sin romanføljeton om Scandinavian Star flot i gang.
Læs mere
Guds bedste børn
Morten Pape har skrevet sin anden roman, en hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt.
Læs mere
Gennem natten og vinden
Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.
Læs mere
Frank vender hjem
Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.
Læs mere
Planen
De seneste 20 års danmarkshistorie set fra ghettoen Urbanplanen danner rammen om denne moderne dannelseshistorie. En gribende og barsk historie, der kryber ind under huden.
Læs mere
Min familie
Romandebutanten Sebastian Bune beskriver gennem barnets øjne en voldsramt familie og et system, der varetager forældrenes tarv frem for børnenes.
Læs mere
En dag vil vi grine af det
Tues mor har fået en millionerstatning fra Patientklagenævnet. Alligevel er der ikke meget at grine af i Korsgaards overbevisende toer.
Læs mere
Hvis der skulle komme et menneske forbi
Debutromanen om en drengs miserable opvækst i en socialt belastet familie ude på landet er stærk læsning.
Læs mere
Stormen i 99
Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.
Læs mere
Vor tids helt
Stoffer, svigt og spanskundervisning. Forelskelse og forældre. Kriminalitet og klamme kælderrum. Det er historien om en ung mands liv på skyggesiden af Danmark.
Læs mere
Opland
En ufiltreret skildring af en dysfunktionel familie i et nødspor, hvor fysisk vold og psykisk terror har gennemtæret al fernis i husets fire vægge.
Læs mere
Sus
Sus har et projekt. Hun forbereder sig på sin fars løsladelse, hun vil nemlig slå ham ihjel. Ingen kan som Bengtsson skrive om personer og miljøer fra Danmarks bagside.
Læs mere
Vindere af De Gyldne Laurbær
De bedste familier
Blæsbjerg udfolder, hvordan Cheminova bidrog med velstand og velfærd til Vestjylland, men også naturforureningens følgeskader på krop og sind.
Læs mere
11%
Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!
Læs mere
Man skulle nok have været der
Overbevisende og rørende afslutning på Korsgaards eminente trilogi om Tue, som nu er 17 år og forsøger at finde fodfæste i København.
Læs mere
Meter i sekundet
Stine Pilgaard har skrevet en sprogligt veloplagt komedie om kærlighed og normalitet og om at blive voksen i Vestjylland.
Læs mere
Skyggedanseren
Fortællingen om pigen Frmesk, der vokser op med social kontrol i kvindeundertrykkende miljøer i Kurdistan og Danmark.
Læs mere
Den, der lever stille
Leonora Christina Skovs roman er en stærk beretning om opvækst, provinsliv, familierelationer og frigørelse.
Læs mere
En anden gren
Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.
Læs mere
Folkets skønhed
'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.
Læs mere
Aisha
Steins antihelt, Axel Steen, er tilbage i seriens hidtil bedste krimi. Der er mere på spil end en drabssag, og man hvirvles ind i et gennemført fascinerende plot.
Læs mere
Kvinden de meldte savnet
En dansk kvinde, der har været forsvundet i atten år, bliver myrdet i England. Gennem efterforskningen konfronterer Sara Blædel os med store etiske dilemmaer.
Læs mere
Forbandede yngel
Gribende og barsk læsning om en familie, hvor man gjorde ikke bare ét barn fortræd, men alle fire søskende.
Læs mere
Profeterne i Evighedsfjorden
Med 'Profeterne i Evighedsfjorden' har Kim Leine skabt et monument i bogform over tabet af den danske uskyld på Grønland.
Læs mere
Dette burde skrives i nutid
Helle Helles blændende roman vibrerer af undertekst og tryllebinder læseren i et univers, hvor overfladen hele tiden er ved at krakelere.
Læs mere
Journal 64
Med Carl Mørck/Assad-konceptet holder forfatteren Afdeling Q på en forudsigelig kurs ud i det ganske land. Denne gang danner et tragisk kapitel i vor historie baggrunden.
Læs mere
Børnene
Med voldsomhed rører menneskene hinanden i 'Børnene'. Ida Jessens psykologiske realisme slår endnu engang alt. Fantastisk roman!
Læs mere
Dronningeofret
Velfungerende blanding af politik, politiroman og kvindeskæbne afslutter på fornemste vis trilogien om kvinder og magt dagens Danmark.
Læs mere
Mærkedage
Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.
Læs mere
Den som blinker er bange for døden
Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.
Læs mere
Hundehoved
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
Læs mere
Undtagelsen
Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske…
Læs mere
Den lukkede bog
'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.
Læs mere
Nordkraft
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
Læs mere
Kærlighedens rum
"Jeg kan ikke fordrage den gode historie", siger Anne Marie Løn i et interview i anledning af udgivelsen af sin seneste roman, 'Kærlighedens rum'. I en lang monolog fortæller…
Læs mere
Lucca
Kærlighedens veje er grundtemaet i Jens Christian Grøndahls hidtil største succesroman 'Lucca', som handler om to menneskers liv, der tilfældigt kommer i berøring med hinanden.
Læs mere
Colorado drømme
Et tilfældigt møde bliver til en lidenskabelig kærlighed mellem to modne mennesker, danske Ane og amerikanske Bob, med voldsomme konsekvenser for dem selv og deres familier.
Læs mere
Jeg har set verden begynde
I en stilmæssig blanding af journalistik, essayistik og litterær fortælling beretter forfatteren om sine indtryk og oplevelser fra sin egen "dannelsesrejse".
Læs mere
De måske egnede
Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.
Læs mere
Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk
Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.
Læs mere
Rejsen til Ribe
Kan man ved obduktion af et lig finde spor af skam i den afdødes hjerte - kan man i øjnene se en lille skare af uforglemmelige mennesker - og kan disse spor af levet liv måles og…
Læs mere
Kilroy Kilroy
Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.
Læs mere
Dansen med Regitze
Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.
Originaludgave:…
Læs mere
Christine
En fængende og troværdig historisk skildring af kongedatteren Christines liv i det 16. århundrede.
Læs mere
Løgn over løgn
Dobbeltroman, der dels handler om en filminstruktørs krise, som fører til mange drukture, dels skildrer forfatterens egen krise under arbejdet med bogen.
Originaludgave 1971
Læs mere
Kvindesind
I digtsamlingen trænger Ditlevsen ind i intimsfæren og fremkalder det sansede i kvindens forelskelse, kærlighed, ægteskab, mandens utroskab og skilsmisse.
Originaludgave: 1955
Læs mere
Babettes gæstebud
Historiens glimtende magi ligger i det åbne tolkningsfelt og det fællesmenneskelige, i oprøret mod konventionerne.
Originaludgave: 1952
Læs mere
7 bøger om begær og magt du kan lytte til på eReolen
Pigedyr
Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.
Læs mere
Fra i nat sover jeg på taget
Funklende eksistentielle refleksioner forbindes smukt med skildringer af tidsånden og en velkendt MeToo-historie i ny Grøndahl Classic.
Læs mere
Samtykket
Afslørende fransk #metoo-roman om en 14-årig pige, der bliver en 36 år ældre, berømt forfatters elskerinde. Bogen der rystede det franske kulturparnas.
Læs mere
Min mørke Vanessa
Foruroligende, bedragerisk, snigende og hjerteskærende fortælling forfører sin læser såvel som sin hovedperson.
Læs mere
Rosenreglen
En ung kvinde forbereder en kunstudstilling, der samtidig bliver et hævntogt, mens fortiden bliver mere og mere nærværende. Rasende god og lige så vigtig roman.
Læs mere
Hvis vi ikke taler om det
Leonora finder mere under fortidens gulvtæppe, og en forlægger ryger med i fejebakken. Modigt, velfortalt og for det meste vedkommende.
Læs mere
Pige, 1983
Stærk fortælling om erindring og glemsel og en grænseoverskridende oplevelse i ungdommen.
Læs mere
Endnu en bog jeg aldrig skrev
Læsning og erindring vikler sig ind i hinanden i Ida Jessens gule bog, der stråler af kærlighed til litteraturen og giver lyst til læsning.
Personlige essays
Sang for brummere
Julie Sten-Knudsens essays er stærkest, når hun skriver fra depressionens mørke.
Læs mere
Afstanden
Kristian Leth binder en fin sløjfe på sine essayistiske erindringer om at være søn, far og menneske. Det er ikke let at være nogen.
Læs mere
Fran Lebowitz - samlede essays
Med flere kanter end gennemsnittet kaster Fran Lebowitz sig over alt fra kommunister til newyorkere, børn, specialbanker, natur og kultur.
Læs mere
Hvis jeg var mand
Gulliksen bevæger sig kalejdoskopisk omkring maskuliniteten i ærlige og tankevækkende essays om at være far, forfatter og feminist.
Læs mere
En vej ud af tågen
Kristian Leth har skrevet en fremragende og poetisk erindringsbog om at være søn af en famøs, fraværende far. Tårerne triller tungt, inden tågen letter.
Læs mere
Noter om sorg
Aldrig er kommet for at blive. Chimamanda Ngozi Adichie skriver smukt, råt og bevægende om at miste sin far.
Læs mere
Sommeren er ikke helt forbi : klummer, essays og tekster
Maria Gerhardts klummer og essays giver indblik i 00’ernes fandenivoldske konjunkturfest og 10’ernes post-recessive søgen efter holdbare værdier og idealer.
Læs mere
Noter til mig selv
Med en række personlige og selvudleverende essays viser Emilie Pine, at der er en stor styrke i sårbarheden. Bogens fortællinger er vedkommende og befriende læsning.
Læs mere
Kaplevej 97
Lilian Munk Rösing genbesøger sin mormors hus. Side for side følger man forfatterens refleksioner og fine, detaljerede beskrivelser af et hjem fyldt med ting, der vækker minder.
Læs mere
En kvinde ser på mænd der ser på kvinder
Hustvedt skriver begavet, belæst, begejstrende og besnærende om kunst og køn, krop og sind, psyke og selvmord.
Læs mere
Store Kongensgade 23
Fortiden falder, og forfatteren fremskriver sine erindringer om morens sygdom og sit første berusende favntag med storbyen.
Læs mere
Cigaretten bagefter
Udsøgt samling af skarpe, velskrevne og underholdende fragmenter, der behandler mangt og meget blandt de emner, der optager det moderne menneske.
Læs mere
Jeg læner mig mod verden
Der er magiske øjeblikke i Anne Lise Marstrand-Jørgensens personlige essay om, hvordan livet og litteraturen smelter sammen.
Læs mere
En håndfuld grus i andedammen
Jens Smærup Sørensen har samlet og omarbejdet er række af sine artikler. Det er blevet til en fin og tankevækkende lille bog.
Læs mere
At holde sig i live - og andre tekster
Nyudgivne essays fra en ung Houllebecq leverer endnu en gang et sort syn på det moderne menneske og giver en indsigt i de romaner, som senere har gjort ham verdenskendt.
Læs mere
Øvelser i afsked : en coronakrønike
De velskrevne essays giver stof til eftertanke, når forfatteren kobler et personligt tab med de udfordringer, pandemien og klimaforandringerne giver.
Læs mere
Slæber sig mod Betlehem
Joan Didions skarpe essays zoomer køligt ind og ud på 60'ernes Californien, mens sammenbruddet lurer i horisonten.
Læs mere
Vejen op, vejen ned
Mesterlige fortællinger om livet. Om kærlighedens svimlende fornemmelse af opdrift ved forelskelse og det dybe fald efter den elskedes død.
Læs mere
Sølve
En alvorlig, humoristisk og livsklog blanding af dagbog, erindringer, danmarkshistorie, egnsbeskrivelse, samfundskommentarer og antropologiske studier af dansk landbefolkning.
Læs mere
I kyklopernes land
I kyklopernes land rettes læserens blik mod alt fra vikingetogter til hjernekirurgi i Albanien – øjet tilhører Karl Ove Knausgård, og han ser, så vi kan se os selv.
Læs mere
Ubekvemmelighedszonen
Jonathan Franzen har skrevet denne vidunderlige essaysamling som et humoristisk, kærligt og selvironisk tilbageblik på sin barndom og ungdom.
Læs mere
Livet ved havet
Indsigtsfulde og tankevækkende skildringer af livet og naturens gang fra vinter til vår i Tisvilde, krydret med forsigtige refleksioner over den danske folkesjæl.
Læs mere
Sjælens Amerika
Imponerende litterær tyngde. Karl Ove Knausgård vedbliver med at være nærværende, selv om han har trukket sig selv mere ud af teksterne i essaysamlingen 'Sjælens Amerika'.
Læs mere
Meget gode liv : fordelene ved at fejle og fantasiens store betydning
Gengivelsen er J. K. Rowlings inspirerende dimissionstale er ikke blot en tale, det er også en smuk fortælling om drømmen, vi alle bærer i os, om et godt og tilfredsstillende liv.
Læs mere
Huset uden ende
Størstedelen af denne essaysamling er refleksioner, der tager udgangspunkt i forfatterens dansk-amerikanske sammensathed. Her er der meget guld at hente.
Læs mere
Det uperfekte menneske 1+2
Knepning, konebytning og kondicykling. Fornøjet eller forarget? Jørgen Leths selvbiografi vil man enten elske eller hade.
Læs mere
Da jeg var barn, læste jeg bøger
Essaysamling der både kan optræde som en god ledsager til forfatterens romaner og være en ramsaltet samfundskritik.
Læs mere
Søren Ryge fortæller : hjemmefra, udefra, på farten, på landet
I en række humoristiske essays fortæller Søren Ryge om sin have og om nogle af de mennesker, han har mødt gennem livet.
Læs mere
Om foråret
Bogen minder mig om en stor øm hudafskrabning, der kan springe op og bløde, hvert øjeblik det skal være. ”Det gør af og til ondt at leve, men der er altid noget at leve for”.
Læs mere
Indhentet af erindring
Tage Skou-Hansens værk er stadig nyt set fra forskellige steder i livet. Det er tydeligt i denne kloge bog, som rummer refleksion, eftertanke og klarsyn.
Læs mere
Nominerede til DR Romanprisen 2023
Strøm
Michael Holbeks debutroman er et sympatisk og stolt tidsportræt af en håndværkerfamilies uindfriede, knuste og realiserede drømme.
Læs mere
Tjeneren og hans søster
Med stilistisk sikkerhed, nænsomhed og underspillet humor skildrer Dorrit Willumsen et aldrende søskendepar.
Læs mere
Pigedyr
Pigefiguren og hendes begær afmystificeres og mytologiseres på en og samme tid i Cecilie Linds omvendte Lolita-fortælling ’Pigedyr’.
Læs mere
Pio
I Kristian Himmelstrups romanbiografi fremstår socialdemokratiets fader Louis Pio som både visionær pioner, fantast og forræder.
Læs mere
Byen og havet
Gådefuld videnskabsroman om akademiske skandaler og familietragedier på tværs af generationer og geologiske tidsperspektiver.
Læs mere
Livet går over sine bredder
Moderne klimavenlige begravelser blander sig med mystiske mytefortællinger i Løppenthins fabulerende kollektivroman.
Læs mere
Bøger af Karl Ove Knausgård
Det tredje rige
Karl Ove Knausgårds tredje bog i serien om Morgenstjernen lyser af storslået spænding og er den bedste indtil videre.
Læs mere
Ulvene fra evighedens skov
I lyset fra Morgenstjernen, der lod læseren hænge i åndeløs suspense, overrasker Karl Ove Knausgård i efterfølgeren med en omgang suveræn antispænding.
Læs mere
Skoven og floden
En fan møder sit idol, når Karl Ove Knausgård besøger Anselm Kiefer til en tankevækkende samtale om livets rolle i kunsten og omvendt.
Læs mere
Morgenstjernen
Morgenstjernen kaster nyt lys over Karl Ove Knausgårds særegne stjernevrimmel af store værker.
Læs mere
I kyklopernes land
I kyklopernes land rettes læserens blik mod alt fra vikingetogter til hjernekirurgi i Albanien – øjet tilhører Karl Ove Knausgård, og han ser, så vi kan se os selv.
Læs mere
Fuglene under himlen
Karl Ove Knausgårds novelle er et fortættet drama, hvor baggrunden for scenen er sat mod en norsk fjeldside af ildevarslende kold granit.
Læs mere
Hvorfor skriver jeg?
Knausgård reflekterer over litteraturens betydning og egne skriverier. Tankerne er velkendte, nogle lidt fortænkte, men de overbeviser heldigvis om, at han bliver ved.
Læs mere
Så megen længsel på så lille en flade
En personlig indføring i Edvard Munchs liv og kunst. Hvis Knausgård fortsætter med at formidle verdens store kunstnere, vil jeg blive meget glad.
Læs mere
Om sommeren
Afslutningen på Knaugårds encyklopædi er lang som barndommens somre. De bedste beskrivelser flænser bevidstheden som pludselige minder.
Læs mere
Om foråret
Bogen minder mig om en stor øm hudafskrabning, der kan springe op og bløde, hvert øjeblik det skal være. ”Det gør af og til ondt at leve, men der er altid noget at leve for”.
Læs mere
Om vinteren
Observationer af hverdagsting der vækker nysgerrighed, refleksion eller ligegyldighed.
Læs mere
Om efteråret
Barnets bog. Knausgård skriver til sin ufødte datter om livet. Hun har meget at glæde sig til. Ikke mindst sin fars præcise sprog og poetiske følsomhed.
Læs mere
Sjælens Amerika
Imponerende litterær tyngde. Karl Ove Knausgård vedbliver med at være nærværende, selv om han har trukket sig selv mere ud af teksterne i essaysamlingen 'Sjælens Amerika'.
Læs mere
Min kamp 6
Afslutningen på det store selvbiografiske værk, hvor Knausgård reflekterer over sit værk og litteraturens forhold til virkeligheden.
Læs mere
Min kamp 5. bog
Vi er nået til ungdomsårene i Bergen. Årene er præget af forfatterdrømme, studier, tilfældige jobs, venner, kærester, druk og forfatterdebut.
Læs mere
Ude af verden
Skyld, kærlighed og fortællingen om en familie. Det er nogle af elementerne i Karl Ove Knausgårds næsten 700 sider lange debutroman.
Originaludgave: 1998
Læs mere
Oversatte vindere af Nobelprisen i litteratur
Hvidhed
Jon Fosses seneste roman om døden og Gud er både en fest og en feberdrøm. Man keder sig ikke i en eneste sætning.
Læs mere
Årene
Annie Ernaux har formået at revolutionere den biografiske genre med 'Årene' ved at give os et kollektivt billede af et Frankrig i efterkrigstiden og op til vores nutid.
Læs mere
Averno
Louise Glück præsenteres på dansk i denne samling af digte, som både rummer visdomsord, gendigtning af græske myter og en god portion kedsommelige vers.
Læs mere
Målmandens angst ved straffespark
Da Josef Bloch bliver fyret, kastes han ud i en livskrise, hvor alt virker formålsløst, i eksistentielt mesterværk af Østrigs nobelprismodtager.
Læs mere
Rejsende
I 'Rejsende' væves et utal af historier og betragtninger sammen til en storslået mosaik. En rejse ændrer altid et eller andet. En bog man ikke lige bliver færdig med.
Læs mere
Klara og solen
Kazuo Ishiguro seneste genistreg er en varm fortælling om unikt venskab, individets værdi og de yderste konsekvenser af kunstig intelligens.
Læs mere
Krøniker
Et stykke håndskrevet og rå rock'n'roll, der helt uden fine manerer eller selvforherligelse skærer ind til benet.
Læs mere
Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
Barsk og bevægende kollektivfortælling om kvindelige, sovjetiske soldaters deltagelse i 2. Verdenskrig giver et sjældent og mesterligt fortalt indblik i krigens væsen og hverdag.
Læs mere
En stamtavle
Modiano er på udflugt i fortiden. Det er der kommet en interessant, men også lidt uvedkommende bog ud af.
Læs mere
Noget jeg gerne vil sige
Der findes ingen, der kan skrive noveller som Alice Munro. Hun er skarp, men med en særlig forståelse for mennesker på de tidspunkter, hvor de er allermest sårbare.
Læs mere
Hvidløgsballaderne
Brutal skildring af et miniaturebondeoprør i det kommunistiske Kina krydret med allehånde kropslige væsker. Desværre bliver nobelpristageren Mo Yans roman aldrig rigtig…
Læs mere
Samlede Tranströmer
Tranströmers digte er på én gang enkle og komplekse og åbner en dør til tilværelsens mysterium.
Læs mere
Vejen til paradis
Dobbeltportrættet af feministen Flora Tristán og hendes barnebarn, Paul Gauguin, giver et uforglemmeligt tidsbillede af to idealister, der kæmpede for et bedre samfund.
Læs mere
Alt hvad jeg har, bærer jeg hos mig
Herta Müllers roman om en fangelejr i Ukraine er rystende, umulig at lægge fra sig og den gør et uudsletteligt indtryk.
Læs mere
Afrikaneren
Forfatterens erindringsglimt af en barndom i Afrika præget af store kulturforskelle og samtidig et forsøg på at forlige sig med og forstå sin far.
Læs mere
Sommeren før mørket
En midaldrende kvinde gennemlever en identitetskrise den sommer, hvor mand og børn er spredt for alle vinde.
Læs mere
Dette fremmede i mig
Pamuk tryllebinder med sin store familiekrønike, en vemodig kærlighedserklæring til Istanbul, og veksler flot mellem den nære familiehistorie og et større historisk perspektiv.
Læs mere
Spillelærerinden
Psykologisk portræt af en kvinde, voldsomt domineret af sin mor som hun bor sammen med i Wien, der søger sin egen identitet gennem et sadomasochistisk forhold til en elev.
Læs mere
De skæbneløse
Kertész har som forfatter et format, som gør, at læseren kan "forstå" ham, og han modtog i 2002 Nobelprisen for De skæbneløse.
Læs mere
Et hus til mr. Biswas
Menigmands kamp for anerkendelse og selvstændighed i tragikomisk samfundssatire over postkolonialismens Trinidad.
Læs mere
Et ensomt menneskes bibel
Refleksion og poesi, idealisme og menneskelighed går hånd i hånd i denne enestående roman om det mørkeste kapitel i Kinas historie. Kulturrevolutionen har fået sit…
Læs mere
Hundeår
Kulminationen på Grass berømte Danzig-trilogi. Og hvilken kulmination! Den er ikke bare lærd. Den er god. Den er bedre-end-Bliktrommen-god!
Originaludgave: 1963
Læs mere
En fortælling om blindhed
Dystopi, samfundskritik og en lille smule kærlighed. Saramago portrætterer menneske og samfund på godt og ondt i hans måske mest berømte fabulering.
Læs mere
Flagermusenes landsby
Hvis man holder af Dario Fos uforlignelige og meget italienske humor, dramatik og samfundssatire bliver man ikke skuffet, når man læser hans selvbiografi. Her får man i stærkt…
Læs mere
Tid til fodbold
Mitsu går en tidlig morgen ud i haven og sætter sig på bunden af et hul, der er gravet til septiktanken; han har en våd hund på skødet og bliver siddende til mælkemanden opdager…
Læs mere
En velsignelse
I fin litterær form tegner Toni Morrison et sandfærdigt samfundsportræt af et Amerika, der er mere mareridt end drøm.
Originaludgave: 2008
Læs mere
Beethoven var en sekstendedel sort og andre fortællinger
En af litteraturens grand old ladies har skrevet en ny sublim novellesamling.
Læs mere
Voss
Nobelprismodtagerens sælsomme og poetiske kærlighedshistorie er en barsk skildring af livet i Australien i 1800-tallet.
Læs mere
Fluernes herre
I 1954 skrev Golding 'Fluernes Herre', der fik jorden til at skælve under fødderne på litteraturkritikere. Kunne vi have brug for den mere end nogensinde? Originaludgave: 1954
Læs mere
100 års ensomhed
En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.
Læs mere
Hvor var du, Adam?
Hos Böll er der ingen glorværdige helte og kun få renlivede skurke; blot helt almindelige mennesker, der er fanget i krigens meningsløshed og monotoni.
Læs mere
En dag i Ivan Denisovitjs liv
Ikke alle store romaner behøver at være store – i omfang. 'En dag i Ivan Denisovitjs liv' har bidt sig fast i min sjæl.
Oprindelig udgivet: 1962
Læs mere
Hundrede kærlighedssonetter
Kærligheden tror, håber, udholder og fortærer alt i Nerudas kærlighedssonetter. Det er næsten for meget af det gode, men også kun næsten, for Pablo Neruda er en stor digter.
Læs mere
Mercier og Camier
Pikaresk roman med makkerparret Mercier og Camier som vildt og vanvittigt omdrejningspunkt - d´herrer har planlagt en rejse, men mange mærkværdigheder spænder ben for…
Læs mere
Snelandet
Endelig er nobelprisvinderen Kawabatas elegante Snelandet om forholdet mellem en geisha og en gentleman kommet på dansk!
Læs mere
Mus og mænd
Mus og mænd er skrevet på drømmen om frihed hos den amerikanske daglejer. John Steinbeck tilsætter tragedien en bittersød men nødvendig realisme.
Læs mere
Pesten
En anonym fortæller skildrer nøgternt en pestepidemi i 1940'erne i en algerisk by i et af Camus' absolutte mesterværker, der er oversat på fornem vis af Camus-eksperten…
Læs mere
Doktor Zjivago
En storladen og dramatisk kærlighedshistorie, der foregår under Den Russiske Revolution.
Originaludgave 1957
Læs mere
Øen og havet
Denne tre-i-én roman, hvor forfatterens eget tragiske endeligt kaster drabelige skygger mellem linjerne, er ikke just et udødeligt mesterværk, men alligevel uomgængelig for…
Læs mere
Salka Valka
Skæbnetung og storslået skildring af en viljestærk kvinde. Portrættet har været inspiration for de stærke kvindeskildringer, nordisk litteratur har fostret så mange af.
Læs mere
Det evige smil
Livet er fyldt med store spørgsmål, men det er døden tilsyneladende også. Det er i hvert fald tilfældet i Pär Lagerkvists lille allegoriske roman.
Oprindelig udgave: 1920
Læs mere
Steppeulven
Herman Hesses kultbog fra 1927 er en af verdenslitteraturens fornemste klassikere. Læseren inviteres til magisk teater i bogen, som var med til at forme tressernes ungdomsoprør. Et…
Læs mere
Kongens Fald
Tidsbillede fra Christian II's dage belyst gennem den fallerede student Mikkel Thøgersens omtumlede skæbne.
Læs mere
Det kan ikke ske her
Tredivernes anti-demokratiske strømninger i USA og særligt Tyskland har inspireret Lewis. De satiriske, samfundskritiske elementer virker dog noget søgte og blodfattige i dag.
Læs mere
Døden i Venedig
’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på…
Læs mere
Kristin Lavransdatter
Her er stor og vedvarende kærlighed – mellem kvinde og mand, mellem forældre og børn, mellem venner; her er sorg, lidelse og død; her er svigt og sammenhold.
Læs mere
Lykke-Per
Lykke-Per har klassikerstatus. Den imponerende udviklings – og kærlighedshistorie giver et suverænt indblik i, hvad der danner et menneske.
Læs mere
Liljecronas hjem
For præstedatteren Maja Lisa ser fremtiden sort ud, da faren gifter sig med en ondskabsfuld furie. Men heldigvis er historien forfattet af Selma Lagerlöf – så går det nok.
Læs mere
Junglebogen (Ved Jane Carruth)
Ny smukt illustreret genudgivelse af en af de helt store klassikere, et magisk eventyr med en eviggyldig morale.
Læs mere