Bog

11%

Af (
2022
)

Anmeldelse

11%

08 sep.22

Maren Uthaugs fabulerende fremtidsfortælling sætter tingene på spidsen og kvinderne fri af patriarkatet. Glæd dig til en vild læseoplevelse!

Uthaug præsenterer et matriarkalsk samfund med onanister, præstekvinder, hekse, amazonkvinder, mandekvinder, lesbisk kærlighed og uden nogen løsgående mænd. '11%' er en vild samfundssatire over køn, identitet og seksualitet. Velkommen til Atwoods Gilead med omvendt fortegn, hvor kvinderne har taget magten over mændene og deres seksualitet.

I fremtiden er et nyt stærkt matriarkalsk og polariseret samfund opstået efter revolutionen 2-300 år tidligere. Rottepiger sætter jævnligt rotter ind i boligkvarterer for at nedbryde de sidste rester af fordums patriarkalske levn i et forandret København, hvor religionen, den vilde natur og slummen hersker. I Gaden driver mandedamer horehuse, kristendommen har fået vind i sejlene, onanisterne har hænderne fulde med deres så at sige, outsiderne må klare sig alene i slummen, og amazonkvinderne dresserer de sidste 11 % af jordens befolkning. Det er mændene, som holdes indespærret på centre, hvor de chippes og medicineres, så de kan bruges til avl og seksuel fornøjelse.

Da en lille dreng pludselig befinder sig på fri fod, krydses fire forskellige kvinder veje i kampen for at indfange drengen. Heksen Medea, den kristne præst Wikka, enegængeren Stille og lægen Eva kæmper hver især for overlevelse og kærlighed efter egne overbevisninger samtidig med, at de har deres hemmeligheder. Centreret omkring disse kvindeskæbner åbnes der for en vidtforgrenet fortælling om magt, sex, køn og identitet.

'11 %' er et spændende genremix med træk fra blandt andet dystopier, spekulativ litteratur, eventyr og scifi og med symboltunge referencer til kristendommen. Maren Uthaug har tidligere læst teologi, hvilket skinner igennem, og med denne roman er hun ikke bange for at træde nye stier og sprænge rammerne. Fra sine første to romaner indenfor en mere realistiske ramme har hun med sin forrige og nærværende roman lavet et sceneskift mod det mere provokerende og groteske. Tabuerne og slægters gang er dog fortsat et gennemgående træk og altid ledsaget af Uthaugs sorte humor.

Uthaugs karikerede og ekstreme samfundsportræt har saft og kraft til både at underholde, forarge og skabe debat om vores samfund og kønsroller.

Ungeanmeldelse

11%

En vild fortælling om en feministisk fremtidsverden, som sætter ens moralske kompas på prøve. 

I denne dystopiske fremtidsverden består samfundet kun af kvinder og de få mænd, der er tilbage, lever i fangenskab på Lolland de skal nemlig bruges til avl og seksuel nydelse. I slummen af Frederiksberg følger vi fire meget forskellige kvinder: slangeglade Medea, præsten Wicca, Stille, der er stum, og hemmelighedsfulde Eva. Deres liv bliver igennem fortællingen viklet sammen på godt og ondt, og da en dreng dukker op uden for fangenskab, skal de sammen finde en løsning på denne trussel.

Bogen starter med en skabelsesberetning, der tager udgangspunkt i en jødisk folkefortælling om Lilith, der egentlig var Adams første hustru, men som blev forvist fra Edens have, da hun nægtede at underkaste sig patriarkatet. Gud skabte senere Eva, der så, hvad der var sket med Lilith, og derfor accepterede kvindens plads i samfundet. Derved slår Maren Uthaug den mytologi og kristendom fast, som resten af bogen er bygget op omkring. Der skabes en verden med overtro, pytonslanger og magisk menstruationsblod i ruinerne af et fjernt genkendeligt Danmark.

’11%’ adskiller sig fra de mere socialrealistiske slægtsromaner, Maren Uthaug normalt skriver, men sætter stadig satirisk spotlight på tabubelagte emner. Bogen rummer nogle enormt karakterstærke hovedpersoner, der, ligesom den verden de lever i, både er underholdende og groteske.

En verden uden mænd lyder måske som en befrielse for nogle, men hvis præmissen er, at vi har udslettet eller indfanget en bestemt befolkningsgruppe, er vi vel netop en del af det problem, vi prøver at fikse?

Maren Uthaug undersøger, under hvilke samfundsforhold kvinder ville kunne leve uden mænd. Præmissen er sat op således, at vold og trusler kun findes i en mandsdomineret verden, og at kvinder uden dem kan leve i fredelig harmoni. Bogen tager fat i nogle interessante og tidstypiske tematikker om patriarkatet og kønsroller, og Maren Uthaug formår at skabe en troværdig fremtidsverden, hvor det at være feminist er en selvfølge. Dog manglede jeg noget baggrundshistorie for, hvordan dette samfund var blevet etableret og et dybere blik ind i den matriarkalske samfundsstruktur. Det er ærgerligt, for jeg synes ellers denne forestillingsverden har så meget potentiale, og derfor kunne værket sagtens have været længere. Når det er sagt, er det en bog, der i den grad bliver hængende i ens tanker og efterlader en længsel efter mere.

21 feb.24

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
134136391
ISBN
9788711996782
Antal sider
351

Tema

Tema

Spekulativ fiktion

Velkommen til en verden af fiktion, hvor elementer af teknologi og fantasi vikles sammen og udfordrer vores forståelse af verden.
Læs mere

Overblik

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer