Logo
Bogliste

Alkoholmisbrug

Når alkohol er midtpunkt i fiktive værker, går livsnydelse og misbrug ofte hånd i hånd. Her finder du bøger, hvor alkoholmisbrug spiller en afgørende rolle for historiens hovedpersoner

Der bliver gjort op med misbrug på flere måder: Børn, der er vokset op med alkoholiserede forældre, tager et opgør med fortiden. Der sættes ord på den ”accepterede" præmis, at en kunstner/forfatter må ty til alkohol for at finde ind til sin inspiration. Og de kuldsejlede alkoholikere går i behandling for deres misbrug.

Bøger på listen

Svømmende, rygende, grædende

Lone Hørslev

Fra sort humor til selvdestruktion. Lone Hørslev udruller sin rå version af kældermenneskets forfald set fra en kvindelig alkoholiker. 

Linneas bog

Mikael R. Lindholm (f. 1961)

Gribende roman om tilværelsen i Finland, Sverige og Danmark omkring Anden Verdenskrig med finlandssvenskeren Erik og hans tiltagende alkoholmisbrug i centrum. 

Ædru

Jesper Stein

Jesper Stein fortsætter sin forsoning med fortiden i bevægende og universel roman om at træde ud af afhængighedens skygge og mærke sig selv og livet i ædruelighedens klare lys.

Bar

Kristian Ditlev Jensen (f. 1971)

Kristian Ditlev Jensen sætter i sin kontrafaktiske roman ord på konsekvenserne af det livsvalg, hvor alkoholen vælges til og livet vælges fra.

Sjuft

René Fredensborg

Autofiktiv roman om et kompliceret far-søn-forhold, der rækker fra Vamdrup til Filippinerne, hvor faren lever efter devisen: Fadøl, fisse og fast arbejde. 

Glem mig

Alex Schulman

Stærk og rørende selvbiografisk roman om at vokse op i skyggen af sin mors alkoholmisbrug og samtidig nære en grænseløs kærlighed og loyalitet til hende.

Shuggie Bain

Douglas Stuart

En stor, hjertegribende og barsk fortælling fra 80’ernes Glasgow om en opvækst på samfundets bund og en søns ufravigelige kærlighed til sin alkoholiserede mor.

Mig ejer ingen

Åsa Linderborg

'Mig ejer ingen' er en fremragende biografisk roman om pigen Åsa, der vokser op med sin far i 1970'ernes Sverige.

Originaludgave: 2008

Gennem natten og vinden

Maja Lucas

Maja Lucas skriver endnu engang skarpt og ublufærdigt om moderskabets mislyde og tabubelagte problematikker i stilsikker roman.

Rampen

Jesper Stein

Hudløst ærlig biografisk roman om, hvordan en smertefuld skilsmisse trækker spor langt ind i fremtiden.

Sindets tremmer

Einar Már Guðmundsson

En magisk og livsbekræftende fortælling om vejen ind i og ud af misbruget, om passive og aktive misbrugere og om kærligheden.

Et andet liv

Per Olov Enquist

Der er levende fortællekunst og indre erindring i P.O. Enquists bevægende og betagende beretning.

Pigen med sherifstjernen

Birgitte Bregnedal

Lille roman med stor gennemslagskraft om en familie i opløsning.

Bornholm-notater

Anders Mathias Rishøj (f. 1987)

Sælsom debutroman om livet som alkoholmisbruger på en døgnbehandling på Bornholm udmærker sig ved skildringen af afstanden mellem mennesker.

Jubelidiot

Mikael Josephsen

Fin afslutning på Mikael Josephsens misbrugstrilogi, som også denne gang bugner af gode formuleringer, absurd humor og bidsk realisme.

Vi er vel helte

Liv Nimand Duvå

Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.

Jeg er gråhvid

Bjørn Rasmussen

En roman som i et Twin Peaks inspireret univers, hallucinerende og gruopvækkende kredser om temaerne psykisk sygdom, kønsidentitet, faderskab og arvesynd. 

Sortedam

Sissel Bergfjord

Opvæksten med en alkoholiseret mor trækker smertefulde spor ind i voksenverdenen for Sigrid, som venter sit første barn.

Begyndere

Raymond Carver

Mere end 20 år efter Raymond Carvers død udkommer nu den novellesamling, som grundlagde det berømte forfatterskab – vel og mærke i den udgave som Carver havde tænkt sig.

Svinestierne

Susanna Alakoski

Pigen Leena fortæller solidarisk, usentimentalt og stærkt om livet i det splinternye sociale boligbyggeri i Ystad.

Filmatiseret i 2010 af Pernille August.

Eksil

Jakob Ejersbo

Samantha kommer som barn med sine forældre til Tanzania, hvor hendes teenagertilværelse er præget af pjækkeri, sprut, drenge og stoffer.

The factory

Hans Otto Jørgensen

En barsk fortælling om et rodløst ungdomsliv præget af druk, stoffer og traumatiske barndomsoplevelser.

Min kamp 1. bog

Karl Ove Knausgård

'Min kamp' provokerer, vækker til eftertanke og er et unikt eksempel på, at ekstrem selviscenesættelse ikke bare kan skabe populistiske reality-shows, men også stor kunst.

Hærværk

Tom Kristensen

'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor.

Originaludgave: 1930

Barn af verden

Irmgard Keun

Med et barns skarpe og naive blik får vi et rørende indblik i en familie på flugt i 30’ernes Europa og samtidig et rystende portræt af en alkoholiker.

Hundene

Ola Nilsson

Kort og kontant roman om teenageliv i fattigfirsernes udkantssverige er et dygtigt litterært kammerspil i mol.

Verdens sidste roman

Daniel Sjölin

Selvbiografisk roman om en alkoholiseret og narcissistisk studievært og forfatter, der med sin tredje roman vil vise verden den rå sandhed

Bare vi har hinanden

Thorstein Thomsen (f. 1950)

Med humor og kærlighed fortæller drengen Gibber om de år, hvor stedfaderen Richard var familiens centrum - både som kærlig far og som uberegnelig alkoholiker.

Alt må vige for natten

Delphine de Vigan

I 2008 begik Delphine de Vigans mor selvmord. ’Alt må vige for natten’ er et sublimt romanportræt af en skrøbelig kvinde skrevet af en datter, der prøver at finde årsagerne.

Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom

Jan Sonnergaard

20 kapitlers nedtælling til menneskehedens selvdestruktion i vægtig romandebut.