Bog

Drengen fra Napoli

Af (
2020
)

Anmeldelse

Drengen fra Napoli af Viola Ardone

18 aug.20

I 1946 ændres 7-årige Amerigos verden for altid, da hans mor sender ham med kommunistpartiets børnetog til det rigere Norditalien, i  rørende historie om at høre hjemme to steder og ingen steder.

Amerigo Speranza vokser op i et af Napolis fattigste kvarterer, det spanske kvarter, han er alene med sin mor, som har svært ved at skaffe til dagen og vejen i denne fattige efterkrigstid. De overlever til dels på ”Jernhoveds” donationer, når han indimellem kommer på besøg om eftermiddagen. Hans mor er en barsk kvinde, der elsker sin søn overalt på jorden, men har meget svært ved at vise det. Efter lange overvejelser sender hun ham med børnetoget til Bologna, hvor han møder en helt anden verden, hvor der er mad, venlighed og overskud. Og ikke mindst nye sko, hvilket betyder meget for Amerigo.

Viola Ardone skildrer fint det store savn efter moderen og det larmende Napoli-kvarter, hvor han kender alle mennesker og hver en sten, og hvordan han samtidig langsomt kommer ind i sit nye kvarter, skolen, kammeratskabet og de venlige voksne. Hans plejefar bygger endda en lille violin til ham, da han opdager, at Amerigo elsker musik og allerede kender noderne.

Efter et halvt år vender han tilbage til Napolis trange gader og sin elskede mor, men intet er nu det samme. Han har svært ved at vænne sig til larmen og fattigdommen igen. Splittelsen er livslang, og det vanskeliggøres også af, at hans mor forhindrer enhver kontakt med den ”nye” familie. Han skal glemme, og det kan han ikke, han elsker sin mor, men savner familien i nord.

Vi møder Amerigo 40 år efter, nu succesrig violinist, hvordan dette lykkes for ham, skal jeg ikke røbe her, men omkostningerne har været store.

Bogen bygger på historiske begivenheder, og for mange børn var det ren overlevelse at få nyt tøj og blive fedet op efter krigsårene. For en del var det også en lykkelig tid, men som bogen viser, er der ofte en bagside. For nogle af børnene, bl.a. vennen Tomassino, er det harmonisk og fører til et livslangt venskab mellem to familier, mens andre blev boende i deres nye familie, og atter andre vendte hjem med et dybt savn.

Viola Ardone er født i 1974 i Napoli og uddannet i litteratur. Dette er hendes tredje roman, og den første der er oversat til dansk. Ved læsningen kom jeg til at tænke på Ferrantes Napoli-romaner, ikke at de overhovedet minder om hinanden i stil og sprog, men emnet Napoli og det med at sætte sig ud over sit fattige kvarter og familie og omkostningerne ved det, bragte mig tilbage til Ferrante. Ardone er ikke på samme niveau, men hun fortæller en god og hjertegribende historie.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Kamilla Pontopiddan Haderup
Faustnummer
48087159
ISBN
9788763864817
Antal sider
277

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer