Bog

Sirenerne i Bagdad

Af (
2008
)

Anmeldelse

Sirenerne i Bagdad af Yasmina Khadra

14 jul.08

Fra følsom ung litteraturstuderende mand til kynisk selvmordsbomber. Ekstremt vedkommende og vigtig roman om konsekvenserne af Irakkrigen.

Denne roman kan ses som et indlæg i debatten om Irakkrigens legitimering og som en beskrivelse af nogle af dens konsekvenser. Samtidig giver romanen også et uhyggeligt aktuelt billede af konflikter og problemstillinger mellem den vestlige og den arabiske verden.

"Sirenerne i Bagdad" handler om en ung mand og hans liv i begyndelsen af Irakkrigen. Hovedperson og jeg-fortæller i romanen befinder sig i første afsnit i Beirut. Her sidder han på et hotel og venter på at blive sendt ud på en mission. Han ved endnu ikke, hvad det er for en opgave, han skal udføre, kun ved han, at der er tale om "den største operation, som nogensinde er gennemført på fjendtligt territorium, med en tusind gange større gennemslagskraft end terrorhandlingerne d. 11. september…".

Men hvad har fået en 21-årig, tidligere litteraturstuderende ung mand til at melde sig frivilligt til en sådan opgave?

Den unge mand var begyndt på universitetet i Bagdad nogle måneder før den amerikanske invasion. Han skulle læse litteratur, og han var lykkelig. Men så kom invasionen, og Bagdad blev forvandlet til et brændende kaos. Den unge mand måtte flygte hjem til den lille, fattige ørkenby, Kafr Karam. Her oplever han nogle frygtelige ting, som alle har at gøre med de amerikanske tropper i Irak: En ung, psykisk syg mand bliver brutalt skudt ned, en bryllupsfest bombes, en nat hives hele fortællerens familie brutalt ud af deres senge, og han ser sin far blive ydmyget i en grad, han slet ikke kan forholde sig til.

Den unge, ellers så fredelige, mand beslutter sig i sin totale afmagt for at hævne faren, "at vaske denne krænkelse af i blod", og han rejser til Bagdad. Han er meget ung og meget fortvivlet og et let offer for voldelige islamister.

Åh, det er så trist læsning. Især fordi forfatteren Yasmina Khadra, synonym for Mohammad Moulessehoul, formår at nuancere historien, så tingene ikke kun fremstår sort/hvide. Ok, måske er der ikke så mange positive beskrivelser af de amerikanske soldater, men der er intelligente irakiske mænd, der forsøger at tale for en fredelig løsning på den ellers snart uløselige konflikt.

Oversat fra fransk af Hans Peter Lund efter 'Les sirènes de Bagdad '. Gyldendal, 2008. 250 sider.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
27289436
ISBN
9788702059830
Antal sider
250

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer