Bog

Svalerne i Kabul

Af (
2009
)

Anmeldelse

Svalerne i Kabul af Yasmina Khadra

12 maj.09

Atiq Shaukat er fangevogter i Kabul. Et hverv han udfører med stigende lede og undren.

Hans hustru er meget syg, og ofte ligger hun i sengen hele dagen. En dag betror han sig til en gammel ven, som slet ikke forstår hans dilemma. Hvis hustruen er syg, så forstød hende dog og tag en ny hustru! Men Atiq føler sig forpligtet overfor hustruen, der reddede hans liv under krigen med russerne.

En dag dukker en ny fange op i fængslet - kvinden Zunaira, der har slået sin mand ihjel, og som ublufærdigt viser sig uden sin chador i cellen. Synet af et andet kvindeansigt end hustruen vækker vilde og forvirrende følelser i Atiq, og oveni hans lede over jobbet får det store konsekvenser for den principfaste mand.

Ud over historien om fangevogteren Atiq, hører vi også Zunairas historie. Zunaira er en veluddannet kvinde, hvis tilværelse blev brutalt ændret af Talebans styre, og hvis mand ikke formår at omstille sig til den nye virkelighed.

”Svalerne i Kabul” er en meget lyrisk roman, som med et smukt sprog beskriver en rædselsfuld hverdag, hvor kvinderne er forsvundet fra bybilledet, og hvor mange af mændene er invalide efter krigen og mangler arbejde og penge.

Romanen fortæller om et folk, der lever et hårdt og trøstesløst liv i evig angst for at overtræde de religiøse love. Om gode mennesker som mister deres evne til at føle godhed og tage afstand fra ondskab, og om mennesker der flyder ovenpå og lever kun for deres egen skyld.

Det er ikke en roman, man bliver i godt humør af, men det er helt sikkert en roman, som fortjener læsere. For det lykkes for Yasmina Khadra (pseudonym for Mohammed Moulessehoul) at beskrive et Kabul, som vi vesterlændinge ikke ser. Her er ikke alle religiøse fanatikere, men alle er fanget i en brutal virkelighed, som de må forsøge at overleve i.

Khadra har tidligere udgivet "Sirenerne i Bagdad" og "Attentatet" på dansk.

 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Hans Peter Lund
Faustnummer
27719244
Graphic
Sigrun Gudbrandsdottir
ISBN
9788702076578
Antal sider
125

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer