Bog

Terror på hjernen

Af (
2019
)

Anmeldelse

Terror på hjernen Jakob Albrethsen

21 jan.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Særdeles interessant og stærk tegneserie, der sætter tanker i gang, er et langt digt i billeder om terror og nyhedsstrømme.

Bogen viser en tankestrøm over, hvad der sker i verden, og hvad der er sket. Alting er skrevet i små tekststykker og giver en fragmenteret forståelse.
Kapitlet ’og ideologi’ starter for eksempel således: ”Det er selvsegregering, smykkelov, skyderi, solidaritetssammenstød.” Som en uendelig strøm af dårlige nyheder og uforståelige ord, det bare vælter ud over læseren, og som man ikke kan forholde sig til. Ord og sætninger, der gentages om og om igen, trænger igennem hjernens forsvarsværker og påvirker os.

’Terror på hjernen’ forsøger at nedbryde den afstand, nyhedsstrømmen skaber mellem mennesker og prøver at vise, hvad vi tænker, så vi har en reel mulighed for at beslutte, hvad vi mener. Terror er en konstant frygt, og den fylder mere og mere i vores bevidsthed. Modsætningsforhold i sætninger som ”og ytringsfrihed”. ”Det er en multifronts proxykrig” og  ”for fred” sender et hav af forskellige signaler. Illustrationen 'Permanent ophold, familiesammenføring' viser en soldat med et stort maskingevær, der bare sidder og venter. Er ord og handling identiske?

De fleste illustrationer er stregtegninger i rødbrune/hvide toner, der lægger sig op ad teksten, men de tretten billeder, der adskiller strømmen, er helt anderledes i stil, og desuden er de fuldfarvede og giver bud på fremtidens eventuelle monstre.

Forfatter og illustrator Jakob Albrethsen er seniorforsker på Rigshospitalet. Dette er hans anden udgivelse. Som læser bliver du virkelig udfordret, da tegneserien er en smule svær både grafisk og sprogligt, især hvis ikke du har kastet dig over tegneserier for voksne før. Men den er værd at kaste sig ud i. Med sit atypiske udseende ligner udgivelsen Reservat, som også sætter sin læser på arbejde, men i tematik er den ikke som noget, jeg før har læst, og det er meget befriende.

Bogdetaljer

Forlag
Vild Maskine
ISBN
9788772270036
Antal sider
54

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser