Bog

Attentatet

Af (
2006
)

Anmeldelse

Attentatet af Yasmina Khadra

17 okt.06
AfAnny Skov Madsen
Skribent

Den palæstinensisk - jødiske konflikt bliver uhyggeligt nærværende, da en selvmordsbomber igen dræber mennesker, og på et splitsekund forandrer livet for den arabiske læge Amine.

En selvmordsbomber på en restaurant i Tel Aviv fylder det nærtliggende hospital med mange dræbte og hårdt sårede mennesker. Her arbejder den estimerede, arabiske kirurg Amine, som er blevet israelsk statsborger, til langt ud på natten for at redde liv.

Hjemme er hans arabiske hustru, Sihem, ikke vendt tilbage fra en ferie hos familien, og han sætter en eftersøgning i gang. Det viser sig at være hende, der var selvmordsbomberen, hvilket udløser en eksistentiel krise. Hans livsgrundlag og alle hans forestillinger om deres velintegrerede og succesfulde liv pulveriseres.

For at finde svar på hvordan og hvorfor Sihem blev martyr, opsøger han familien, som lever under yderst beskedne vilkår i Palæstina. Her er man stolte af hendes aktion. Uden hans vidende er Sihem aktivt begyndt at støtte palæstinenserne og deres kamp for en selvstændig stat.

Amines desperate jagt efter viden om hans hustrus dobbeltliv fører ham igennem ydmygelser, vold og had, og han konfronteres med islamisternes synspunkter. Som søn af nomader har han selv været igennem et brutalt uddannelsesforløb, men har ønsket at glemme sit lands drama og har derfor fordybet sig i sin karriere.

Sihem var mere bundet til sit folk end Amine, og følte ikke hun fortjente sin gyldne skæbne. I afmagt og i bevidstheden om andres sårbarhed var vejen selvmordsaktionen. For hende blev martyrdøden den højeste ambition, og hermed kunne hun bevare sin ære.

Denne vigtige roman sætter ære, integration, islamisme og terror til debat i en engageret og vedkommende form, så man som læser drages i tvivl om, hvem der har mest ret.

Sjældent har jeg læst en så spændende og smukt skrevet roman om, hvordan storpolitik og højaktuelle konfliktfelter griber ind i almindelige menneskers hverdag, og hvor tynd tråden er der binder det hele sammen.

Yasmina Khadra er pseudonym for den algeriske forfatter Mohammed Moulessehoul. Han har arbejdet i den algeriske hær som kommandant, men er nu bosat i Frankrig. Hans bøger er oversat til mange sprog, og de optræder på bestsellerlister i Tyskland, Østrig og Frankrig.

"Attentatet" er hans første roman på dansk.

Oversat af Gjedde Palmgren. Gyldendal, 2006. 194 sider. Kr 239,-

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Ulla Gjedde Palmgren
Faustnummer
26428378
ISBN
9788702046595
Antal sider
194

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser