Bog

Power to X

Af (
2022
)

Anmeldelse

Power to X

22 nov.22

Dennis Gade Kofoed er påbegyndt en ny trilogi om Bornholm. En ambitiøs og ikke helt vellykket genreblanding om mord, magt og vindenergi.

’Power to X’ er første bind i Dennis Gade Kofoeds annoncerede Torsdagsbarn-trilogi om Joan, en fattig lærervikar fra Rønne, der også er torsdagsbarn – en, der kan se og snakke med de døde.

Da en ung, bornholmsk kvinde forsvinder, og politiet ender på bar bund, vælger Joan at gå ind i mysteriet, og hun aner hurtigt en forbindelse til den magtfulde Havneformand, der kæmper for at oprette en stor vindmøllepark ved Rønne. Men mysteriet om den forsvundne kvinde bliver kun mere og mere kompleks, efterhånden som Joan leger spirituel detektiv, hun må både igennem spirituelle seancer, samtaler med de døde og en større konflikt med et lokalt rockband for at komme til bunds i sagen.

’Power to X’ er en sær sammenblanding af krimi, samfundskritik og magisk realisme. Historien er fortalt igennem spøgelset Ebba, der er Joans tro følgesvend, og som flere gange laver afstikkere i historien for at give os et dybere indblik i et af romanens vigtigste dilemmaer: Bornholms historiske identitet over for en verden af klimakrise, økonomiske hyæner og bornholmertilflyttere.

Dennis Gade Kofoed forsøger at balancere rigtig mange bolde på samme tid. Det er på den ene side prisværdigt og sjovt, men det mudrer til tider også historien, så man kan have svært ved at finde ud af præcis, hvad han forsøger at fortælle. Er det et mordmysterie? Er det folklore? Er det en klimaroman?

Forfatteren har tidligere leget med genrerne i blandt andet Folkemøg, Reservat og Genfærd, og det er forfriskende, at han har mod på at lege med litteraturens grænser for at give os noget nyt. Men som alle eksperimenter er der elementer af både succes og fiasko. Som thriller er ’Power to X’ ikke voldsomt nervepirrende, så den klassiske krimilæser vil gå derfra skuffet. Men som et indblik i Bornholm – øens historie, fortællinger og traditioner – er romanen et fornyende eksperiment, der har potentiale til at springe ud i fuldt flor med de to næste bind.

Bogdetaljer

Forlag
People's
Faustnummer
134144394
ISBN
9788772387178
Antal sider
310

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer