Bog

Det levende land : bornholmsk folketro

Af (
2019
)

Anmeldelse

Det levende land : bornholmsk folketro af Dennis Gade Kofod

15 okt.19

Gendigtede historier fra den bornholmske folketro. Læs dem inden eller under din bornholmerferie og få et helt nyt (gammelt) syn på naturen.

Antropologen Lars Christian Kofod Rømer har samlet og digitaliseret en meget stor del af de bornholmske myter og sagn. Dem har forfatteren Dennis Gade Kofod gennemset og bearbejdet til denne lille fine bog om bornholmsk folklore.

Ifølge forfatteren – og hvorfor skulle man ikke tro på ham – er den bornholmske undergrund særligt besjælet, og bornholmerne har fra tidernes morgen været meget opmærksomme på og forsigtige med den. Der findes historier om stort set hver eneste plet, og for eksempel har mange sten tidligere været levende væsner og har derfor navne.

En sådan ø fostrer derfor rigtig mange historier, og Kofod er en god genfortæller. Her er både sagn og historiske beretninger om død og ulykke, mosefristelser, besættelser, spøgelser og meget mere. Han supplerer de mange historier med egne oplevelser i opvæksten, og hvad han selv har hørt fra andre.

Her er også gengivet en række gamle bornholmske ordsprog både i den gamle dialekt og i nudansk oversættelse, fx ”Ded e ed nåligt gjæstabodd, når der ente e inj snyltegjæst” (Det er et dårligt selskab, når der ikke er en snyltegæst).

Bogen har fine tegninger af Aske Schmidt Rose og et godt og oplysende efterskrift af Lars Christian Kofod Rømer.

Bogdetaljer

Forlag
Rosinante
Faustnummer
47096669
ISBN
9788763861342
Antal sider
216

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer