Bog

Montebello

Af (
2006
)

Anmeldelse

Montebello af Lars Kjædegaard

07 nov.05
AfJette S. F. Holst
Skribent

Poul driver Ærligt Nærvær, et sted hvor folk kan komme og fortælle om deres problemer, og - hvis de vil - høre Pouls ærlige mening.

En dejlig roman om hverdagens glæder og sorger. Poul Helweg er en ganske almindelig mand. Som ung konstruerede han en opfindelse, der siden blev taget patent på, så nu lever han af pengene herfra. Det giver ham tid til at drive stedet Ærligt Nærvær, der har til huse i et nedlagt postkontor.

I Ærligt Nærvær kommer man, hvis man mangler én at tale med. Og her kommer alle slags mennesker, lige fra Malene Rickenbauer, hvis mand er hende utro, til frihedskæmper Børge Schultz Mogensen, der hører lyde i sit hoved.

Poul lytter til dem alle, og de, der ønsker det, får hans ærlige mening med på vejen. Også selvom den ikke lige er, hvad de har lyst til at høre.

En dag kommer avisen forbi, og pludselig bliver Ærligt Nærvær berømt. Det bringer Poul i konflikt med socialforvaltningen, som bliver i tvivl om, hvorvidt en privatperson nu også kan lytte og give råd til andre uden at skade dem.

Oveni er der også problemer i familien. Pouls nevø lider af narkolepsi, og søsteren er gift med en alkoholiker.

Rundt om Poul befinder sig en masse andre personer, som vi introduceres for: Bili Saber, hvis søn bliver skudt i begyndelsen af romanen, Chenile, hvis far banker hende, og ikke mindst Lise Mikkelsen, som Poul finder meget fascinerende.

Det charmerende ved "Montebello" er måden, den fortælles på. Poul Helweg er en yderst sympatisk mand, og jeg faldt pladask for hans ærlighed. Han rummer alle og har ingen fordomme, og det gør, at han indimellem møder verden vidunderligt naiv. F.eks. kommer han i kontakt med den unge indvandrer Samir, som fortæller ham, at indvandrerne er Danmarks nye negre. En iagttagelse, han underbygger på en sjov og desværre ganske troværdig måde.

Jeg læste med stor fornøjelse "Montebello", både som en underholdende fortælling, men også som en lidt samfundskritisk røst, der prøver at få os til at tænke os om, både i forhold til indvandrere, sociale forvaltninger, familierelationer og meget mere.

Så har du et par timer til overs en aften og trænger til en ærlig stemme, er Lars Kjædegaards nye roman et glimrende bud.

2 Feet Entertainment, 2005. 255 sider. Kr. 248,-

Bogdetaljer

Forlag
2 Feet Entertainment
Faustnummer
25870484
ISBN
9788779949003
Antal sider
254

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser