Bog

Du kan få nogle bank

Af (
2019
)

Anmeldelse

Du kan få nogle bank af Arne Svingen

01 feb.20

I Arne Svingens ungdomsroman inviteres man indenfor i en ung mands verden, der er styret af vold og fortidens skygger.

Herman er en ung mand på 17 år, der bor sammen med sin mor og sin lillesøster, der ser skyhøjt op til ham. Samtidig er han en vaskeægte voldspsykopat, der hver weekend opsøger suset ved at slå på alle dem der, ifølge ham selv, fortjener det: ”Hvis jeg skal være ærlig, så findes der ikke noget mere befriende end at mærke hvordan knytnæven rammer hagen på en idiot”.

Herman har mange overvejelser om vold, hvad der retfærdiggør det og hvad, man ikke må. Men en dag brækker han næsen på den forkerte og møder pigen Silje. Begge dele noget, der bringer hans i forvejen slingrende livsbane på farlig kurs.

Arne Svingen er en norsk forfatter, der har skrevet et hav af romaner, der tager anderledes emner op. Med denne har han forsøgt at krybe helt ind under huden på en voldspsykopat for at finde frem til baggrunden for voldens opståen. Han skriver som altid godt og gedigent i et sprog, der er nemt at forstå og uden de store krummelurer. Man bliver suget med ind i Hermans verden, der viser sig at være knapt så sort/hvid, som den syner på overfladen. Herman er selvfølgelig et lige så nuanceret menneske som alle andre.

På mange punkter kan man sammenligne historien med Jan Guillous Ondskaben, hvor man også møder en ung mand, Erik, der er god til at bruge næverne. Både Herman og Erik har brug for at finde en vej ud af voldsspiralen, gøre op med fortiden og finde en mening med det hele. Vejen dertil håndterer de på forskellige måder, men udkommet bliver forhåbentlig det samme: At få ro i sindet.

Bogen henvender sig til unge fra ca. 14 år og voksne. Det er interessant og gribende læsning. Der er en del løse ender, hvor man selv må tænke sig til, hvad der sker og hvorfor. Hvor stor en andel har Hermans fraværende far i Hermans frådende indre? Hvem er Silje, og hvad er hendes historie helt præcist? Man får mange hints og ting at tænke over, så der er masser af fine emner til diskussion at tage op for eksempelvis klasser i udskolingen.

Bogdetaljer

Forlag
ABC
Oversætter
Susanne Vebel
Faustnummer
46873904
ISBN
9788779166707
Antal sider
183

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer