Anmeldelse
Blodets bånd af Christian Kronow
- Log ind for at skrive kommentarer
Lovende ny dansk fantasyforfatter. Den fine blanding af regelret fantasy og danske heltesagn fungerer optimalt, og historien er både velskrevet og spændende.
Christian Kronow, som er gymnasielærer, debuterer med denne særdeles vellykkede historie. Rammen for romanen er fantasy-formen, men ved at indskrive figurer fra den danske sagnverden, som lever i en parallelvirkelighed, har forfatteren skabt sit helt eget unikke univers. Holger Danske og Beovulf er aktive personer i handlingen, og dem kender man jo særdeles godt fra diverse sagn og historier, og særligt Holger Danske har Josefine Ottesen jo haft under behandling i romanen ’Helgi Daner’. Myter og sagn er in for tiden, og i den sammenhæng leverer Kronow et aldeles glimrende bud på en fornyelse af genren.
13-årige Saxo er en almindelig dansk skoleelev. Han bor alene med sin far, der fornylig er blevet lam efter en trafikulykke. Sin mor har Saxo aldrig kendt, og faderen snakker aldrig om hende. I virkeligheden ligger der dog en helt anden fantastisk historie bag den tilsyneladende almindelighed: Parallelt med nutidens Danmark findes en hemmelig ø, Orator, hvor figurer fra den danske sagnverden lever i ubemærkethed, og hvor de får nyt liv af en såkaldt blodmagiker. Saxos mor var således en blodmagiker, men hun blev dræbt af magikeren Brage.
Orator er blevet erobret af den selvsamme Brage, som har planer om at vække alle de værste monstre i historien og erobre vores verden. Saxos far viser sig at være en såkaldt Oratoragent, som i det skjulte bekæmper løsslupne væsener fra Orator, og med Brages aktuelle planer lurende i baggrunden, får Saxo nu kendskab til den fantastiske historie.Sammen med faderen og oratoragenten Bitten må Saxo tage til Orator for at forsøge at stoppe Brage. På deres færd får de hjælp af legendariske helte som Holger Danske og Beovulf.
Ovenstående referat yder langtfra det detaljerige og komplicerede plot ordentlig kredit, men det korte af det lange er, at historien både fænger, er underholdende, og at man undervejs får serveret nogle af de velkendte sagn og myter. Kronows research og baggrund er således i orden, og ved at lade historien foregå i kendte omgivelser, for eksempel Lejre og Bornholm, bliver historien nærværende. Beskrivelsen af den skoletrætte teenager Saxo er ramt lige på kornet, og i tilgift får man nogle ganske morsomme kommentarer og beskrivelser af, hvad bibliotekarer er og kan.
Et særdeles glimrende værk, og det skal blive spændende at følge Kronow fremover. Den åbne slutning lægger op til at fortsættelse, og den kan man kun se frem til.
Brugernes anmeldelser