Anmeldelse
Malins efterår af Morten Hesseldahl
- Log ind for at skrive kommentarer
Politisk spændingsroman stiller skarpt på storbankernes image og fremtidens energiforsyning i Danmark set i lyset af konflikten mellem Rusland og Ukraine.
’Malins efterår’ dykker ned i nogle af de aktuelle problemstillinger i dagens Danmark i form af storbanker, der anklages for at have set igennem fingrene med hvidvaskning af penge og udfordringerne omkring fremtidens energiforsyning og den grønne omstilling, hvor konflikten mellem Rusland og Ukraine spiller en rolle. Morten Hesseldal beskriver nogle af de politiske spil, hvor man ofte er i tvivl om, hvem der er ven, og hvem der er fjende, og hvor det kan udnyttes, at en fjendes fjende kan blive en ven.
Bogen fortæller to historier, der udspiller sig sideløbende, og som griber ind i hinanden med flashbacks tilbage i fortiden. Den ene historie handler om Theis og tvillingeparret Frederik og Malin, der vokser op som uadskillelige venner. Tvillingerne er forskellige som dag og nat, idet Malin er grænseoverskridende og fandenivoldsk, mens Frederik er stille og forsigtig. Efter nogle turbulente teenageår, hvor Theis tror, at han skal være kæreste med Malin, mister de tre venner helt forbindelsen.
Da vi møder vennerne igen, er Theis departementschef i finansministeriet og ved at lægge sidste hånd på en finanslov, der kun hænger sammen, hvis store dele af energisektoren privatiseres. Frederik har hutlet sig igennem og været misbruger, men klarer sig nu som forfatter og anmelder. Han har skrevet én bog, som har givet ham en vis succes, og nu har storbanken Danmarks Banken bedt ham om at skrive den gode historie om fremtiden, der skal være med til at rette op på bankenes image, og få den til at tjene flere penge.
Malin bor på en herregård i England, hvor hun mest opholder sig i sin vinterhave. Hun har, måske for spændingens skyld, giftet sig med den noget ældre og stenrige ukrainske erhvervsmand Sergej Milosjenko, der gennem sit imperium Kiev Industries formelt ejer det statslige energiselskab Naftogaz. Sergej kæmper for at komme ind på det vesteuropæiske, herunder det danske, marked, hvor Naftogaz kæmper mod det russiske energiselskab Gazprom. Sergej, der på mange måder er mere gangster end erhvervsmand, vil gå endog meget langt for at få sin energiaftale.
Mens Frederik skriver på den gode historie om Danmarks Banken, får han en viden, han ikke skulle have haft, og så ruller lavinen. Frederik bliver overfaldet af østeuropæiske gangstere og søger tilflugt hos Theis. Han er sikker på, at det er Malins mand, der står bag overfaldet. Theis forhører sig lidt og ender med at opsøge Malin i England, og han er ikke beroliget, da han vender hjem. For selv om Theis, der er enebarn, tror at søskendekærligheden er ubrydelig, så var det trods alt, som Frederik siger, Kain, der slog Abel ihjel.
’Malins efterår’ er en roman om magt, kynisme, idealisme, venskab og kærlighed. Morten Hesseldahl har valgt at lade de tre barndomsvenner blive aktører i en historie, der både handler om den storpolitiske konflikt mellem Rusland og Ukraine og den hjemlige politiske dagsorden med storbankernes image og fremtidens energiforsyning og grønne omstilling. Selv om jeg ikke synes, plottet holder hele vejen, er det alligevel en meget spændende og yderst skræmmende bog.
Brugernes anmeldelser