Bog

Fra asken

Af (
2022
)

Anmeldelse

Fra asken

25 jul.22

En række mord slår skår i midsommerstemningen på den svenske ferieø Ulvôn. Trods gode intentioner og et potentielt spændende plot er krimidebuten en træg læseoplevelse.

Der lægges op til et spændende midsommerplot i denne svenske krimidebut, som var nomineret til årets svenske krimidebut af Crimetime Award.

Fredrik Frödin overlevede men mistede sin familie under Estoniafærgens forlis og her 25 år senere hænger Fredriks tilværelse knapt nok sammen, da han kæmper med angst og holder sig kørende på nervemedicin. Frederik har aldrig har sluppet tanken om, at lillebroren måske har overlevet. Denne overbevisning og behovet for at få klarhed bringer ham til ferieøen Ulvön, hvor fejringen af midsommer er i fuld gang. I en suppedas af nervemedicin og alkohol skygger Frederik den mand, han tror har svarene om lillebroren.

Sofia Hjortén er på vej på ferie og fisketur, men må droppe planerne, da der dagen efter midsommer dukker et lig i vandkanten på Ulvön. Hun har været ansat hos Stockholms Politi, men grundet en personlig tragedie i forbindelse med en politisag, har Sofia nu valgt at bo og arbejde i det lille samfund, hvor hun har sine rødder. Liget i vandet viser sig at være hotelejeren Ceder, og da en vis Frederik Frödin sidst er set sammen med den dræbte aftenen før, må Sofia lige synke en ekstra gang. Hun havde nemlig en kort kærlighedsaffære med Frederik som ung og er aldrig helt kommet sig over ham.

Foruden nutidssporet, hvor handlingen skiftevis følger Frederik og Sofia, som forfølger en række spor omkring mordet på Ceder, er et tredje fortællespor hensat til 1979, hvor en gruppe unge mennesker modvilligt er samlet på en kristen feriekoloni på Ulvön. Et sygt magtforhold udspiller sig i gruppen, og det får voldsomme konsekvenser i fremtiden.

'Fra asken' vil rigtig meget med et stort persongalleri og forvilder sig ud af en masse sideveje om personernes forhistorier, hvilket gør den uskarp og langtrukken. Hvorfor glemmer Frederik alt om lillebroren og sin angst, så snart han bliver optaget af Ceders død? Hvad får Sofia til øjeblikkeligt at hoppe i seng med den mand, som efterlod hende skuffet 15 år tidligere uden nogen forklaring? Hvis Frederik er politiets hovedmistænkte, hvorfor gør de så ikke mere for at fange ham?

Forfatterens forvaltning af handling og plot er ikke altid lige overbevisende. Det skal siges, at Areklew gør et bravt forsøg på at karakterisere sine hovedpersoner, men man kommer ikke for alvor ind under huden på dem. Der er planlagt en to’er med Fredrik og Sofia.

Bogdetaljer

Forlag
Memoris
Oversætter
Peter Carstens
Faustnummer
62701897
ISBN
9788794020190
Antal sider
377

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer