Bog

En fabel om Fausto : en malet fortælling

Af (
2020
)

Anmeldelse

En fabel om Fausto af Oliver Jeffers

04 jun.20

En utrolig smuk, enkel og tankevækkende fortælling for om menneskets grådighed.

Fablen handler om Fausto, en mand i nålestribet jakkesæt med snoet overskæg, der ønsker at eje alt i naturen. På sin tur rundt i verden for at besigtige alt det, han mener at eje, møder han allerførst en blomst. Hans ord til blomsten er: "Du er min". Det samme sker, da han møder et får, et træ, et bjerg og en sø.

Nogen gange er Fausto nødt til at råbe højt og stampe i jorden, før naturen underkaster sig ham, men han vinder hver gang. Slutteligt beslutter han for at tage ud og fortælle havet, at det er ham, der ejer det. Havet er  forundret over mandens krav: "Du elsker mig jo ikke", siger havet. Fausto lyver og siger, at det gør han, men havet lader sig ikke narre. Uanset hvad Fausto truer med, virker det ikke. Havet giver sig ikke, heller ikke da han træder ud over bådens kant for at vise, hvordan han tramper, når han vil have sin vilje.

Det er en virkelig flot og minimalistisk billedbog, der skånsomt og med få linjer fortæller en grum historie. Jeffrey Oliver har ramt plet med ønsket om at afsløre essensen af noget i den klarest mulige form ved at benytte få, enkle virkemidler. Det faktum, at der næsten ikke står noget på siderne, understreger den tomhed, Faustos liv er fyldt af.

Oliver Jeffers har ladet sig inspirere af ’Myten om Faust’, med den evigt utilfredse Faust, der aldrig kan få nok. Fausto kan heller aldrig få nok og blot nøjes med at nyde naturen, han vil eje den. Et storhedsvanvid på samme måde som fiskerens kone i folkeeventyret ’Konen i muddergrøften’. Bogen er desuden helt utroligt smuk i få, men skarpe neonpink og neongule farver på en palet af grøn, brun og blå. Oliver Jeffers skuffer aldrig, og hver illustration er magisk. Samtidig er det en bog, der med sine rene, ordknappe sider indeholder en historie med store dybder.

Jeffers slutter bogen med en anekdote skrevet af Kurt Vonnegut, der handler om forfatteren Joseph Heller, som til en konstatering af, at en anden mand tjente mange flere penge, svarede: "Jeg har noget han aldrig vil få, nemlig visheden om, at jeg har nok".

Bogdetaljer

Oversætter
Camilla Schierbeck
ISBN
978-87-11-98047-7
Antal sider
90

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer