Bog

Eksperimentet

Af (
2016
)

Anmeldelse

Eksperimentet af Catrine Tollström

31 mar.16

Psykologisk spændingsroman som udover at være spændende og fermt konstrueret også sætter fokus på kendiskulturen og menneskers reaktioner under pres.

Alle kender til realityshows som Paradise Hotel og Robinson Ekspeditionen, og denne veldrejede historie skildrer et sådant tv-program, som tager en uventet drejning og pludselig bliver til et spil om liv og død. Romanen kan bedst karakteriseres som en slags moderne ’Fluernes herre’ (uden dog at være helt på samme litterære niveau) med elementer fra de gamle Agatha Christie krimier og Tv-serien ’Lost’. Det korte af det lange er, at historien fungerer på sine egne præmisser og fremtræder særdeles underholdende og enormt spændende.

Historien foregår på den afsidesliggende Stillehavsø, Palawu, hvor svensk Tv er i færd med at indspille sin hidtil største satsning inden for reality-tv. En række ekstreme personligheder er samlet på øen, og konceptet for programmet består i, at disse personer skal dyste mod hinanden og så at sige kvalificere sig til at blive indlogeret på øens luksushotel.

Produktionen er imidlertid løbet løbsk både økonomisk og tidsmæssigt, så derfor sendes den anerkendte journalist Åse Nordenskiöld til øen for at få styr på de sidste optagelser.

Umiddelbart efter hendes ankomst til den sydlige del af øen, begynder der imidlertid at ske mystiske ting: Satellitforbindelsen, som er den eneste kontakt til omverdenen og mellem øens to halvdele, går i stykker, forsyningsbåden fra hotellet dukker ikke op, og da Åse og kameramanden forsøger at nå frem til hotellet, bliver der skudt på dem.

Noget er helt galt, og da Åse efter en lang og besværlig klatretur omsider når frem til hotellet, er alle, både servicepersonale og deltagere, tilsyneladende forsvundet.

Fundet af en videofilm, som viser henrettelsen af en af reality-deltagerne, bekræfter at en djævelsk plan er ved at blive udfoldet, og snart begynder den ene efter den anden at forsvinde.

Catrine Tollström debuterer med denne roman, og det gør hun ganske fremragende. De ultrakorte kapitler med skiftende fokus mellem de forskellige personer er med til at øge spændingsniveauet, og selvom plottet er ganske indviklet, mødes alle ender til sidst i en tilfredsstillende og forløsende god afslutning. Bogen er først og fremmest rendyrket spænding, og på det plan fungerer historien således udmærket.

Forfatteren har en baggrund som adfærdspsykolog, og denne viden bruger hun fikst til at skildre personernes indbyrdes relationer og reaktioner under pres. Selve personbeskrivelserne er til gengæld helt uden den store dybde og forbliver klichéer, men skal man være lidt venlig, så er dette vel også tilfældet for deltagerne i disse programmer.

Plottet er godt fundet på, og underholdningsværdien er særdeles høj.

Bogdetaljer

Forlag
HarperCollins Nordic
Oversætter
Kamilla Pontoppidan Haderup
Faustnummer
52284708
ISBN
9788793400023
Antal sider
384

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer