Lektor Casper Thrane, forfatter til bogen 'Livretter - mad i kunst og litteratur', er dybt fascineret af temaet mad og drikke i litteraturen. Vi har stillet Casper en række spørgsmål om hans store passion.
Tema
Maden mellem os

Litteratursiden stiller skarpt på måltidets betydning og viser hvor stor en rolle mad og drikke spiller i litteraturen. Vi går i temaet på opdagelse i maden som kulturfænomen og som samlingspunkt.
"En del bøger kan man smage på, andre sluge. Nogle få kan man tygge og fordøje." - Francis Bacon. Mad har altid spillet en stor rolle i vores hverdag og har haft stor betydning og indflydelse, både historisk, kulturelt og ikke mindst litterært set. Kombinationen af skønlitteratur, der har mad, drikke og måltidet som centralt omdrejningspunkt vil ofte opfylde vores behov for nydelse, både ift. smags- , syns- og følesansen. Disse værker har ofte deltaljerede og meget sanselige beskrivelser af tilberedelse og indtagelse af maden eller blot dialoger om mad, der i høj grad beriger vores læseoplevelse og giver os smag for mere.
Vi har udvalgt en række titler, der har det tilfælles at maden og måltidet har en stor betydning i romanens handling. Når du læser disse værker vil du dels få stillet din litterære sult - og hvem ved, måske blive sulten efter endnu mere? Din smagssans vil også blive pirret, og du vil blive præsenteret for et utal af retter, som måske giver dig endnu større læselyst.

Litteratursiden stiller skarpt på måltidets betydning og viser hvor stor en rolle mad og drikke spiller i litteraturen. Vi går i temaet på opdagelse i maden som kulturfænomen og som samlingspunkt.
"En del bøger kan man smage på, andre sluge. Nogle få kan man tygge og fordøje." - Francis Bacon. Mad har altid spillet en stor rolle i vores hverdag og har haft stor betydning og indflydelse, både historisk, kulturelt og ikke mindst litterært set. Kombinationen af skønlitteratur, der har mad, drikke og måltidet som centralt omdrejningspunkt vil ofte opfylde vores behov for nydelse, både ift. smags- , syns- og følesansen. Disse værker har ofte deltaljerede og meget sanselige beskrivelser af tilberedelse og indtagelse af maden eller blot dialoger om mad, der i høj grad beriger vores læseoplevelse og giver os smag for mere.
Vi har udvalgt en række titler, der har det tilfælles at maden og måltidet har en stor betydning i romanens handling. Når du læser disse værker vil du dels få stillet din litterære sult - og hvem ved, måske blive sulten efter endnu mere? Din smagssans vil også blive pirret, og du vil blive præsenteret for et utal af retter, som måske giver dig endnu større læselyst.
Mad og mennesker i litteraturen
Det var ikke planen at købe kålroer
Babettes gæstebud
Livret
Vegetaren
Senseis mappe
Kitchen confidential : en køkkenchefs bekendelser
Der er ingen ende på Paris
Sødbitter
Sult
I køkkenet
Stegte grønne tomater
Skønvirke
Chokolade
Empire Falls
Mærkedage
Otte opbyggelige fortællinger om kærlighed og mad og fremmede byer
Rugens sange
Sultekunstnerinde
John Saturnalls gæstebud
Kokken
Hundredefodsrejsen
Spis, bed, elsk
Hjerter i chili
Appetit på livet – måltidets betydning i Ernest Hemingways A Moveable Feast
'A Moveable Feast' er et af verdenslitteraturens helt store eksempler på en sanselig, knivskarp prosa, hvor mad og vin indtager en central rolle - ikke blot som føde, men som eksistentielt betydningsfulde størrelser. Læs med og bliv klogere på Hemingways forhold til måltidet.
Artikel
Literaturwurst - den uspiselige bog
Et værk kan være usmageligt, eller en forståelig tekst kan være let fordøjelig. Men når det gælder bogen Literaturwurst af den tyske kunstner og provokatør Dieter Roth, så kan man uden problemer kalde den både rådden og usmagelig – bogstaveligt talt.
Af Christian Snæland
Kommentarer