Af bibliotekar Karen Margrethe Gunnar
Kriminalromaner med historisk motiv har altid været et hit i England – og ikke uden grund.
For hvilket land kan opvise en så broget historie med borgerkrige, indbyrdes kæmpende kongeslægter, religionsfejder, stridigheder mellem stat og kirke o.s.v. Alt sammen begivenheder, som ofte har affødt blodigt uvenskab og komplotter, ja sågar mord?
Der er altså virkelig stof at tage fat på, og det er derfor ikke mærkeligt, at de senere års særlige interesse for romaner om middelalderhistorien også er smittet af på kriminalromanforfatterne. Den første engelske forfatter i den nye bølge var Ellis Peters, som med sine 20 bøger om Broder Cadfael virkelig har været den toneangivende på området og opnået en kultlignende status, som er nærmest enestående, både hjemme og i udlandet.
Udover Ellis Peters vil jeg her beskæftige mig med to andre forfattere af historiske kriminalromaner med motiv fra den engelske middelalder, som efter min mening hører til de allerbedste: Candace Robb og Bernard Knight. Disse tre forfattere har det tilfælles, at de skriver krimiserier med en gennemgående hovedperson, at deres research på det historiske felt er gennemført indtil mindste detalje. Dertil har de nogle gode historier at fortælle, og gør det både spændende og velskrevet.
Der findes efterhånden et utal af andre gode engelske krimiforfattere på dette felt, som desværre ikke er oversat til dansk endnu, det gælder bl.a. ovennævnte Bernard Knight, - men gå selv på opdagelse på nettet eller spørg din bibliotekar, som kan hjælpe med at finde frem til dem.
Ellis Peters
Ellis Peters (1913-1995), pseudonym for Edith Pargeter, er født i Shropshire og har siden sin debut i 1936 udgivet et utal af historiske romaner og krimier både under pseudonym og under sit eget navn, samt oversættelser af tjekkisk litteratur. For sine krimier har hun modtaget mange udmærkelser og priser. Hun er mest kendt for sine 20 bøger i serien om munken Cadfael, som hun skrev i perioden 1977-1994.
Med denne serie befinder vi os i benediktinerklostret Sankt Peter og Sankt Paul i Shrewsbury på grænsen til Wales. Årene er sent i 1130’erne og første halvdel af 1140’erne. Cadfael, født i Wales, er efter et omtumlet liv, bl.a. som sømand, soldat og korsfarer, kommet sent til munketilværelsen og er ved seriens start omkring de 60 år.
Det er borgerkrigstider, hvor kampene mellem de to tronprætendenter kong Stephen og hans kusine Maud er i fuld gang, og blodige stridigheder kommer flere gange farligt nær Shrewsbury.
Cadfael er lægekyndig og ansvarlig for dyrkningen af klostrets lægeurter, som anvendes til salver og miksturer, både på klostrets sygeafdeling og blandt syge i den nærliggende by. Han har på grund af disse særlige evner friere adgang til at bevæge sig uden for klostrets område end de andre munke, og da han samtidig er klog, nysgerrig og erfaren på menneskelige fejltagelser, bliver han ofte inddraget, både af sin abbed og sin ven sheriffen, i opklaringen af de mange mystiske begivenheder, som følger i kølvandet på de urolige tider.
Hans oplevelser er centreret omkring tilværelsen i klostret, hvis daglige rutiner beskrives levende, men afslører samtidig, at han aldrig helt har vendt det verdslige liv ryggen.
Titler på dansk:
Guldmasken, 1962
Døden og den leende kvinde, 1970
Mord og mørnede knogler, 1987
Et lig for meget, 1987
Stedsønnen fra Mallilie, 1992
Sankt Peters marked, 1993
En udstødt vender tilbage, 1993
Jomfruen i isen, 2000
En spurv søger ly, 2000
Candace Robb;
Candace Robb er amerikaner og har universitetsgrader i middelalderlitteratur og i Angelsaksisk litteratur og forsker stadigvæk på disse områder, selv om hun nu mest arbejder som forfatter. Candace Robb bor i Seattle, hvor hun er tilknyttet University of Washington som lærer i "creative writing".
Hendes kriminalromaner udspringer af en fascination af byen York og Englands omskiftelige historie i det 14. århundrede, som hun arbejdede med i sin studietid, og hun tilbringer flere måneder hvert år i England og især i York for at researche til nye krimier. Hun er i øvrigt medlem af både USA’s og Englands førende krimiakademier.
Robb’s krimiserie foregår i 1360’erne og har alle udgangspunkt i byen York. Hovedpersonen er Owen Archer (bueskytte), som er tidligere kaptajn for Hertugen af Lancasters korps af bueskytter, men efter at have mistet sit ene øje tøvende tager mod jobbet som en slags spion for John Thoresby, ærkebiskop af York og Englands lordkansler.
Omkring Owen samler sig en række personer, der er fast inventar i hele serien, bl.a. hans yndige kone Lucie, som er byens apoteker, deres naboer, apotekerlærlingen, ærkebiskoppen o.s.v.
Owens job indebærer, at han skal agere som en slags politidetektiv for ærkebiskoppen i mange forskellige slags kriminalsager, hvad enten det drejer sig om mord eller mystiske komplotter, og han færdes i alle kredse såvel royale som gejstlige, og blandt almindelige mennesker. Owen er begavet og charmerende – en rigtig helt -, og bøgerne ånder historisk atmosfære også i portrætteringen af faktiske personer.
Titler på dansk:
Apotekerrosen, 2000
Vor frues kapel, 2001
Nonnens fortælling, 2001
En brik i kongens spil, 2002
Bernard Knight
Bernard Knight er pensioneret retsmediciner, læge og advokat med en enestående karriere bag sig. Han er født i Cardiff i Wales, hvor han i øvrigt har tilbragt det meste af sit liv. Han arbejder nu som fuldtidsforfatter og har et omfattende forfatterskab bag sig af fagbøger inden for sit specialområde samt biografier og fiktion.
Han har også skrevet mange radio- og tv-manuskripter for BBC.
Kriminalromanserien om John de Wolfe, Devon’s første "ligsynsmand" og retsmediciner, har basis i Exeter og starter i året 1194, netop det år, hvor denne institution blev etableret, først og fremmest for at rejse penge til løsesummen for Rikard Løvehjerte.
John er en noget dyster tidligere soldat og korsfarer, hvis opgave det er at undersøge mistænkelige dødsfald, skibsvrag, fundne skatte o.s.v. Hans kone Matilda, som han bestandig strides med, er ualmindelig ubehagelig, og det samme gælder hans svoger sheriffen, der altid forsøger at hindre rettens gang. Til gengæld er hans elskerinde Nesta dårende dejlig og som regel føjelig.
Bernard Knight har gjort omfattende studier til sin serie, og mange af personerne eksisterede faktisk i det middelalderlige Devon. Der er masser af autentisk historisk atmosfære i serien, som litterært har visse ligheder med Cadfael-bøgerne, men er betydeligt mere robuste.
Bernard Knight er endnu ikke oversat til dansk
Bibliografi:
The sanctuary seeker. 1998.
The poisoned chalice. 1998.
Crowner’s quest. 1999.
The awful secret. 2000.
The tinner’s corpse. 2001.
Kommentarer