Bog

Tigerbalsam

Af (
2004
)

Anmeldelse

Tigerbalsam af Hans Kragh-Jacobsen

11 apr.05

En letlæst underholdende generationsroman fra 60’erne og 70’erne, som smager af en lille smule "Den kroniske uskyld"  tilsat en knivspids "En skidt knægt" af Bent Vinn Nielsen.

Gymnasieeleverne Olaf og Jonas er venner, og vi følger dem og deres venskab op gennem 60’erne og 70’erne. Begge kommer de fra ikke-akademiske miljøer, hvor blondegardiner, mønstrede tapeter og billedet af en brølende kronhjort pryder stuen i lejligheden. Jonas’ barndom har været præget af moderens psykiske sygdom, faderens alkoholmisbrug og svigt. Olafs barndomshjem var stillestående, depressivt og trist.

Med 60’er- og 70’ermiljøet som baggrund beskrives et meget ulige venskab. Den charmerende, upålidelige og biseksuelle Jonas betager alle omkring sig, og den ærlige, gennemsnitlige og venlige Olaf lader sig trække rundt ved næsen.
De to venner følger selvsagt hver sin livsbane. Jonas slår kludene sammen med en succesfuld modedesigner og lever det søde jetset liv i overhalingsbanen.

Jeg fik billeder af Erik og Margit Brandt ind på nethinden under læsningen. Imens slår Olaf sine folder i det flippede teatermiljø, hvor hashtågerne ligger tæt. De er hinandens modsætninger, og det er svært som læser at forstå, hvorfor Olaf vedbliver at holde kontakten til psykopaten Jonas.

Hans Kragh-Jacobsen har skrevet en Danmarks-krønike, hvor alle, som er vokset op i de to årtier, vil kunne nikke genkendende til miljøbeskrivelserne. Der er en lille smule "Den kroniske uskyld" og en lille smule Bent Vinn Nielsen i denne roman. Det er en letlæst og underholdende generationsroman, som læseren kan konsumere uden den helt store eftertanke og analyse. 

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Faustnummer
25482611
ISBN
9788779730946
Antal sider
276

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer