Bog

LilleStor

Af (
2020
)

Anmeldelse

LilleStor

01 dec.20

Smukt illustreret billedbog behandler nænsomt og kærligt den skelsættende overgang fra vuggestue til børnehave og viser, at det ikke er let at skulle være både lille og stor.

Hvornår er man lille, og hvornår er man stor? Og kan man være begge dele på en gang? Alice kan, for henne i vuggestuen er hun en af de store, ja faktisk kæmpestor. Hun sover næsten ikke lur længere, hun kan selv lægge puslespillene, og hun har lært alle sangene udenad. Derhjemme er hun derimod den lille, når hun er sammen med mor, far og storesøster. Så er hun for lille til at være længe oppe, til at løbe på rulleskøjter eller låne storesøsters tusser. Det kan godt være svært at navigere i.

Nogle dage bliver det hele rodet sammen, som når hun er på besøg i den børnehave, hun snart skal begynde i. Så er hun slet ikke forberedt på at blive lille igen, og pludselig er det som om, kroppen ikke helt passer sammen. Alice får alt for lange arme, som gør alt muligt, de ikke skal. Så kommer tårerne, men heldigvis også kram og omsorg, der giver hende plads til at blive sig selv igen.

Bogen minder os venligt om, at små børn kan opleve mange skift i løbet af en dag, og at det kan være svært at være den lille i en kontekst og den store i en anden. Især når man også skal honorere de forventninger, der følger med. Historien viser på fineste vis, hvordan det kan føles pludselig at gå fra at være et stort vuggestuebarn til i børnehaven at være den mindste igen. Karen Vad Bruun stiller sig helt på børnenes side, når hun kærligt viser, at deres uhensigtsmæssige adfærd dækker over det, de følelsesmæssigt ikke kan rumme, og at vejen frem er at blive mødt med forståelse og kram.

De finurlige og udtryksfulde illustrationer er lavet af Julie Gry Sveistrup, og de afspejler Alices sindstilstand på fornemste vis. Alices følelse af at være stor det ene sted og lille det andet underbygges helt bogstaveligt i illustrationerne ved, at hun henholdsvis vokser og krymper i cykelstolen på vej til og fra vuggestuen. De lange arme under besøget i børnehaven er også skildret helt ude af proportioner, og de bliver derved et konkret udtryk for den ubalance, Alice oplever indeni.

Det er en virkelig velfortalt og vedkommende historie om de rammer, skift og forventninger, som mange små børn skal navigere i, og denne lille perle af en bog er oplagt til højtlæsning for både vuggestue- og børnehavebørn.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Graphic
Julie Gry Sveistrup
ISBN
978-87-7151-666-1
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer