Bog

Jomfruselvmorderne

Af (
1994
)

Anmeldelse

Jomfruselvmorderne af Jeffrey Eugenides

03 okt.05
AfNina Wegner
Skribent

Fem teenagesøstre fra en middelklassefamilie i midtvesten, USA, begår selvmord. Hvorfor?

Fem søstre i alderen 13-17 år begår i begyndelsen af 70’erne selvmord. Først den 13-årige Cecilie, som 14 dage efter sit første selvmordsforsøg kaster sig ud af vinduet og bliver spiddet på rækværket. Året efter tager de fire efterladte søstre kollektivt deres eget liv. Historien fortælles af den lille gruppe mænd, som dengang, 20 år tidligere, var stærkt optaget af de smukke søstre og deres tragiske liv.
 
Fortællerne har samlet effekter og vidnesbyrd fra familien Lisbons liv, og langsomt lægges brikkerne i tragediens puslespil. Den kedelige matematiklærer og hans katolske kone holder pigerne i meget kort snor, og de lever et indelukket og kvælende middelklasseliv i midtvesten.
 
Efter den yngste datters selvmord lukker familien sig mere og mere om sig selv, og søstrene nægtes kontakt med omverdenen. Pigerne tages ud af skolen, og faderen fyres fra sit job. Huset forfalder, og familien lever i en tilstand af fysisk og psykisk forfald.
 
Romanen igennem citeres udtalelser og teorier fra naboer og eksperter, som alle, ligesom fortællerne, forsøger at fortolke og forklare, hvordan det kunne komme så vidt.
 
Jeffrey Eugenides får skabt en gådefuld og klam David Lynch-agtig stemning i romanen. Denne debutroman er ganske enkelt fremragende ikke mindst på grund af den helt usædvanlige komposition. Romanen er siden blevet filmatiseret, instrueret af Sofia Coppola med Kathleen Turner i rollen som moderen. Filmen fik lidt blandede og ikke helt fine anmeldelser i de danske dagblade.

Bogdetaljer

Forlag
Samleren
Faustnummer
20629266
ISBN
9788756812245
Antal sider
215

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser