Bog

Hvem bestemmer?

Af (
2020
)

Anmeldelse

Hvem bestemmer?

05 jan.21

Pegebogsserien om krusedullevæsenet Nalle og hendes venner er fyldt med herlige, fine og genkendelige hverdagsscenarier og følelser for de yngste læsere.

Med udgivelsen af ’Hvem bestemmer?’, ’Hvem er bedst?’ og ’Hvis ven?’ er det muligt at læse om Nalle i hele otte pegebøger, der alle på fornemmeste vis kredser om store følelser og hverdagens små konflikter, som de yngste kan spejle sig i. I disse tre titler handler det om velkendte tematikker som magtkampe, at ville være den bedste og at ville have eneret på en ven.

I ’Hvem bestemmer? udspiller en magtkamp sig mellem Nalle og hendes mor. De kan godt lide hinanden, men de kommer også op at skændes. For hvem kan egentlig bestemme, hvad man skal spise, hvornår man skal sove, og hvor mange gange man lige kan få læst godnathistorien højt inden sengetid?

I ’Hvis ven?’ dukker der en dag en ny kat op på legepladsen. Den er blød, fin og blå, synes Nalle, og hun vil så gerne være kattens ven, og allerhelst vil hun have katten helt for sig selv. Men den blå kat vil også gerne lege med de andre i sandkassen. Så føler Nalle sig valgt fra og kommer til at gøre noget dumt.

I ’Hvem er bedst?’ konkurrerer Nalle og katten om, hvem der er hurtigst og bedst til at løbe, slå kolbøtter og hoppe. Hver især vil de helst gøre det, de er bedst til, for det er ikke let at konkurrere. Pludselig vil fuglen være med, og den kan noget, hverken Nalle eller katten kan.

Historierne om det iltre og temperamentsfulde krusedullevæsen Nalle har en enkel og kort handling, der med troværdige nuancer og stor indlevelse bliver til små, dramatiske hverdagseventyr for de mindste. Der fortælles legende og kærligt om velkendte dagligdagskonflikter med både forældre og legekammerater, og sproget er enkelt og med åbne formuleringer. Det fine ved Stina Wirséns serie er netop, at bøgerne tager små børns store følelser alvorligt og skildrer dem uden at være hverken fordømmende eller moraliserende.

Bøgerne er udgivet som små kvadratiske pegebøger, der passer perfekt til små barnehænder. De finurlige og udtryksfulde illustrationer er holdt i en krøllet streg, og de herlige og charmerende dyr går lige i hjertet på én. Serien har opnået klassikerstatus i hjemlandet Sverige, og figurerne er også at finde både i små film og som merchandise.

Nalle er et skønt og sjovt bekendtskab for børn fra 2 år, som her får mulighed for at se deres hverdagsoplevelser spejlet på fineste vis.

Bogdetaljer

Forlag
Vilde Dyr
Oversætter
Boline Skovly
ISBN
9788797152911
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer