Anmeldelse
De Hemmelige Youtubere af Maria Rørbæk
- Log ind for at skrive kommentarer
Fra outsidere til youtubere. Maria Rørbæk romandebuterer med en fin fortælling for tweens om at skille sig ud og stå ved sig selv.
11-årige Magnus har et stort, sort modermærke rundt om det ene øje og tværs over ansigtet. Det har gjort ham til et nemt offer for klassens seje drenge, Victor og Kristian, der kalder ham Monster. Engang var han bedste venner med Selma, som er klassens nørd og har fået øgenavnet Stræber, men Magnus vil hellere være ensom end være ven med en, som også bliver drillet.
Kongen af YouTube fejrer sit enorme antal følgere med at udskrive en konkurrence om, hvem der er den bedste nye youtuber, og Victor og Kristian går straks i gang med at lave pralevideoer med unboxing af lækre gadgets. Selma spørgen den modstræbende Magnus om hjælp til at deltage i konkurrencen, for hendes far vil ikke have, hun laver film på YouTube, og Magnus selv vil ikke udstille sin ‘monsterplet’ for hele verden; ‘De hemmelige YouTubere’ er født!
Maria Rørbæk har skrevet en fin historie for de 8-12 årige om at skille sig ud og om mobning og venskab. At have sin egen youtube-kanal er et stort ønske for rigtig mange børn, og det er på YouTube, de følger og kommunikerer både med idoler og venner, deler videoer med deres interesser, følger og deltager i skøre challenges o.s.v. Magnus bliver mobbet, så det gør ondt: ‘Er det kolort eller hundelort, du har i ansigtet?’ Børn bliver bange for ham, voksne mennesker glor, og han tjekker manisk hjemmesiden GrimmeMennesker.dk for at se, om nogen har taget et billede af ham og lagt det op på nettet.
Magnus vil bare gerne være som alle andre, han vil også gerne lave fede videoer og have følgere, som kan lide, den han er, men hans udseende holder ham tilbage; både fra YouTube, men også fra at gå ud blandt andre. Klædt ud og maskeret sammen med Selma kan han være den, han er; han er både sjov og sej og bliver populær. Det viser sig også, at Selma har en bagtanke med at deltage i Kongen af YouTubes konkurrence sammen med Magnus, og måske kan der endda være fordele ved at have et helt særligt udseende? Et positivt aspekt ved sociale medier er jo blandt andet, at man kan finde andre, som har de samme vilkår som en selv, og man kan bruge de sociale platforme til at sætte fokus på problemer som fx mobning.
‘De hemmelige YouTubere’ er let læst, 125 sider fordelt på 10 kapitler. Historien fænger med det samme, den er spændende og medrivende. Uden at tale ned til læserne eller pege fingre sætter Maria Rørbæk fokus ikke blot på mobning blandt børn, men også på, hvordan vi generelt behandler hinanden, når vi fx hævder os selv på andres bekostning ved at dele ‘sjove’ videoklip og kiksede billeder af andre.
Runa Steppinge har illustreret bogen med sort-hvide tegninger i sin kendte, charmerende streg. Andre bøger til tweens om YouTube er bl.a. ‘Selfie-Simon’ og ‘Selfie-Simon ft Rosa’ og af Susanne Foldberg.
Brugernes anmeldelser