Anmeldelse

Da Fanden kom til Ullerslev af Kirsten Ruth Bjerre Mikkelsen

31 jul.06

En varulv er løs, Fanden kommer til Ullerslev, og præsten har syndige tanker om en kvinde. Det er et par af elementerne i denne fascinerende roman fra Midtjylland på Christian IV's tid.

Anbefalet af bibliotekar Lone Hansen, Fredericia Bibliotek


Året er 1597, og vi er i landsbyen Ullerslev i Midtjylland. Her residerer præsten Bartholinsen og hans husholderske. Præsten er stærk i troen, men dog ikke stærkere end at han har syndige tanker om Nils Valles kone, Jute.

Hans husholderske, Elsebe, der kender mere end sit fadervor, drømmer om mad, som er beskrevet i en stor kogebog, men ved godt hun ikke kan komme så langt i præstegården; hun vil oplære den kvikke Sofie.
I landsbyen omkring dem flokkes de almindelige bønder, karle og piger. Nils Valle har en velbesøgt smugkro, hvor ofte folk kommer for at smage hans kones gode øl. Nils Valles kone, Jute, tilser ofte sine bistader, mens hun drømmer om et andet liv langt fra landsbyen.

En dag præsten skal uddrive Fanden af en ung pige, planlægger han nøje, hvad der skal ske. Alt går efter planen, og pigen bliver fri.

Samtidig kommer en kræmmer til byen. Han besøger flere, bl.a. Karines bror, Marius, som endelig finder en, der vil skrive et brev for sig. Marius har nemlig besluttet at give sin sjæl til den onde mod et godt og rigt liv inden.

Kræmmeren kommer endvidere i kontakt med flere af Ullerslevs indbyggere, således også Jute og præsten. Jute får bl.a. et indblik i en anden verden langt fra Ullerslev, som hun drømmer om.
Præsten får et bælte af kræmmeren, og derefter går det ned af bakke for præsten. Hans tanker bliver mere og mere syndige, hans manerer samt hans hygiejne bliver endnu dårligere end før.

Da der i samme periode er flere kvinder, som bliver overfaldet i nattens mørke, og der går et rygte om en varulv, der er løs, får det Elsebe til at lægge to og to sammen, og vi får en voldsom afslutning på romanen.

Forfatteren ved en masse om renæssancen, og har her skrevet en flot roman med alle dens elementer. Der er hele religionsemnet, hvor kirken forsøgte at undertrykke den lokale overtro. For overtro er der masser af i denne roman. Her tror de lokale på de gamle velkendte husråd, og der ér virkelig også en varulv løs i byen. Og Fanden må være kommet i skikkelse af den udenbys kræmmer, som forærer småting til forskellige i byen, men samtidig får en masse tilbage.

Det er en roman, som skal læses for at nyde den store detaljerigdom om perioden, og de skæve eksistenser, der befolker romanen, er også underholdende at høre om.

Klim, 1997. 211 sider

Læs mere om Kirsten Ruth Bjerre Mikkelsen

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Faustnummer
21589845
ISBN
9788777246760
Antal sider
211

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer