Anmeldelse
Til Amerika : en indviklingsroman af Inge Pedersen
- Log ind for at skrive kommentarer
Fra uvidende barn til ung kvinde med trang til at udforske. Fin lille bog om at vokse op som efterkrigsbarn i Nordjylland.
Korte erindringsglimt fra Nordjylland i 1940erne og 50erne. Hovedpersonen er en skolepige, og vi følger hende i korte glimt til hun bliver voksen. Pigen, som er Inge Pedersen selv, bor hjemme hos sine forældre, er enebarn, og man fatter stor sympati for pigen og hendes gøren og laden.
Faderen i familien har drømme, både små og store. Han har en længsel efter at rejse og blive fri af hverdagslivets trummerum, mens moderen er mere jordnær og tænker på praktiske gøremål, tænker på hvad naboerne vil sige. Faderen tager hende med på sine drømmerejser, og giver lov til at tænke kreativt og gøre anderledes ting. Hans natur smitter i høj grad af på datteren.
Pigens rejse mod at blive voksen er både en udvikling og en indvikling som bogens undertitel antyder. Kærlighed, længsel, svigt, sex, voksnes forventninger, frihedsfølelse, flirt, pligtopfyldelse og ikke mindst fremtidsdrømme er nøgleordene. I bund og grund helt almindeligt for en teenager.
Ud over at være en udviklingsroman giver Til Amerika et meget fint tidsbillede i forhold til fremtidsplanlægning for børn og unge i 1940erne og 50erne. Der er et stort pres på alle unge vedrørende fremtidsplaner: Kommer man i den ene eller den anden skole? Skal man i huset og tjene? Får man en læreplads? Eller får man mulighed for at studere? Inge Pedersens mor kommer i løbet af bogen med blandt andet følgende to udtalelser: ”Du skal da have en uddannelse” og ”jamen hvad skal der blive af dig?”.
Tiden som bogen foregår i påvirker også ungdommen. De tænker på hvad de har hørt om rædslerne i forbindelse med 2. verdenskrig, som ikke ligger forfærdeligt langt tilbage, og de er bange for fremtiden, blandt andet for atombomben. I løbet af bogen er der brudstykker af samtaler om kommunister og frihedskæmpere. Man diskuterer frem og tilbage om hvorvidt de var for det gode eller det onde. Bogen rummer således både kvindesagshistorie og en almen historisk tilgang, og man kan vælge at dvæle mere eller mindre ved disse emner.
Bogen er hurtigt læst, og man bliver glad og rolig indeni, fordi den foregår i et meget langsomt tempo. Af og til kan man godt føle at erindringsglimtene er uafsluttede, men sådan er det vel i virkeligheden med erindringer.
Brugernes anmeldelser