Bog

Sweeny i træerne

Af (
2002
)

Anmeldelse

Sweeny i træerne af Flann O'Brien

01 jan.09
Skribent

Er James Joyce tygget igennem? Mangler du noget der ligner? Kan du bare ikke få nok af gælisk metafiktion?

Så kan et svar være: ’Sweeny i træerne’.

Historien om forfatteren Flann O’Brien er utrolig spændende. Hans rigtige navn var: Brian O’Nolan, en irsk embedsmand og journalist, der levede fra 1911-66. Han var én af 12 søskende, der voksede op i et gælisk hjem i et ikke-gælisk område af Irland, County Tyrone.

Familien talte ikke engelsk, og først som 6-årig blev Brian sendt til en engelsktalende skole, hvor han i den grad lærte sproget, han er en sand sprogets mester – læste senere på University College Dublin, hvor han både opdagede et stort retorisk talent hos sig selv, lærte at drikke og fik sin uddannelse.

Han er forfatternes forfatter – og ’Sweeny’ er en svær bog, der indeholder et væld af referencer til andre værker og til irsk mytologi. Den bedste beskrivelse af bogen er fra omtalte hjemmeside: ”det er en bog om en mand, der skriver en bog om en mand, der skriver en bog.”

Der er et væld af handlinger i bogen, og de hører ikke nødvendigvis sammen. Jeg har haft utroligt svært ved at finde en rød tråd – jeg ved ikke, om den kan findes, men engang imellem har jeg grinet af de absurde optrin og sjove indfald.
Det er helt sikkert en bog, det er en fordel at tale med andre om, mens man læser – som f.eks. ’Ulysses’ er det. Af naturlige årsager kan jeg simpelthen ikke lave et handlingsreferat – men det er en sjov udfordring at læse bogen.

O’Nolan skrev under utallige pseudonymer; der er ingen, der har helt overblik over hans produktion. Han ernærede sig livet igennem som embedsmand: skulle være strikt upolitisk og meget, meget pæn, så han fik levet alle sine andre sider ud i aviser og bøger, inden han døde dybt alkoholiseret.

En mand der i sandhed lever op til myten om den klassiske irske forfatter – .

Bogdetaljer

Forlag
Centrum
Faustnummer
24102815
ISBN
9788758312187
Antal sider
246

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer