Bog

Når tiden går i stå

Af (
2018
)

Anmeldelse

Når tiden går i stå

09 okt.18

Forunderlig og hjertevarm historie om kærlighed på tværs af tid og alder. Om Tom, der har levet i over 400 år, men alligevel aldrig har turdet leve og elske.

Matt Haig er en særdeles populær og mange gange prisbelønnet engelsk forfatter. På dansk udkom i 2018 fagbogen ’Gode grunde til at vælge livet’ om at leve med svær depression og angst (Bygget på egne erfaringer), og tilbage i 2010 udkom vampyrromanen ’Blodig arv’, som er an særdeles alternativ og eksperimenterende vampyrroman. Denne bog handler om evigt (eller i hvert fald) langt liv og kunsten at kunne håndtere alle de mange leveår og overleve, at alle man kender før eller siden dør.

I den henseende kommer man selvfølgelig først og fremmest til at tænke på Dorian Gray, men egentlig også en populær filmserie som ’Highlander’ (om end udgangspunktet for denne skikkelse er langt mere underholdning og ramasjang), og så selvfølgelig vampyrerne, som vel egentlig også er en slags udødelige.

Tom Hazard er en helt almindelig mand i starten af 40’erne. Han underviser i historie i en engelsk folkeskole, men hvad ingen ved er, at han i virkeligheden er født i 1581.Tom tilhører en lille gruppe mennesker, som ældes utroligt langsomt, og i dag er han altså over 400 år gammel. Umiddelbart en fantastisk mulighed for at leve livet, men Tom måtte opleve, at se sin mor blive druknet som heks, fordi han ikke blev ældre, og han måtte se sit livs kærlighed dø i sygesengen. Siden har han haft svært ved at se meningen med livet og finde glæde ved det. Hans lange levealder har nemlig nogle omkostninger: Han må aldrig blive forelsket, og han skal flytte og skifte identitet hvert ottende år, og ingen må nogensinde erfare hans hemmelighed.

Bag Tom og andre ligesindede står det såkaldte Albatros-selskab og ledet af den endnu ældre Hendrich, vil dette selskab gå langt for at holde deres eksistens skjult. Men så bliver Tom mere og mere draget mod den sexede og dejlige fransklærer Camille, og så er fanden løs i Laksegade.

Matt Haig har skrevet en helt og aldeles vidunderlig historie, som selvfølgelig giver mulighed for en rejse i historien, men nok så meget handler om at leve livet og få det bedste ud af det. Bogen, som er skrevet i ultrakorte kapitler, der veksler mellem de forskellige tidsperioder, er svær at lægge fra sig og indeholder både tristhed, men også enorm skønhed.

Haig skriver intenst og bygger sin historie langsomt op, indtil begivenhederne pludselig eksploderer i fart og spænding. Sprogligt er romanen en fornøjelse både i sin præcision, sit liv, sit vid og sin poetiske lyrik. Kort sagt, bogen har det hele og lidt til.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Ole Steen Hansen
Faustnummer
54691742
ISBN
9788770070607
Antal sider
330

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer